Θρίλερ στο Αιγαίο: Τι συνέβη με το Oruc Reis – Η αντίδραση της Ελλάδας

Ο Tούρκος πρόεδρος “παίζει με την φωτιά” αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα της Ελλάδας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών ενώ αμφισβητεί de facto το κυριαρχικό δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί η Τουρκία με το Ορούτς Ρέις να συνεχίζει τον πειρατικό του πλου μέσα στην δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το πρωί της Τρίτης στις 9:51 μαζί με τα δύο βοηθητικά του σκάφη, την φρεγάτα και τις κορβέτες που το συνοδεύουν να «σπάνε» και τα 12 ναυτικά μίλια.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία που το παρακολουθούν πλησίασαν ώστε να είναι σε ετοιμότητα να ενεργήσουν. Διαπιστώθηκε άμεσα ότι το Ορούτς Ρέις άρχισε να στρίβει.

Περί τις 11:30 η κορυφή της καμπύλης της στροφής, το έφερε στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, με το όριο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει παράνομα οι Τούρκοι μέχρι τις 22 Οκτωβρίου να είναι στα 6,5 ναυτικά μίλια από το ακριτικό ελληνικό νησί.

«Η Τρίτη ξέραμε όλοι εξ΄ αρχής ότι με βάση τον τρόπο που κινείται το Oruc Reis θα ήταν η πρώτη πραγματικά κρίσιμη ημέρα για να το δούμε να μπαίνει όχι στα 11 αλλά ενδεχομένως και μέσα από τα 8 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.»

Την ίδια στιγμή τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊράκ της Τουρκίας, πετούσαν σε όλο το εύρος της Ελληνοτουρκικής οριογραμμής με το ένα από αυτά να περιπολεί πάνω από το Κας και το δεύτερο πάνω από την Μαρμαρίδα όπου σε μεγαλύτερο υψόμετρο περιπολούσε και ένα ιπτάμενο ραντάρ της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από την πλευρά της είχε απογειώσει ένα ιπτάμενο ραντάρ που πετούσε στην περιοχή της Καρπάθου ενώ μαχητικά ήταν σε ετοιμότητα απογείωσης.

Την ώρα που ο Ερντογάν βάζει εκ νέου φωτιά στο Αιγαίο – ακυρώνοντας και τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ με την πρόσφατη πυραυλική δοκιμή των s400, το Βερολίνο επιμένει στη λογική των ίσων αποστάσεων ακόμη ΚΑΙ στον χάρτη πρόκληση που παρουσίασε η Άγκυρα με το μισό αιγαίο δικό της διεκδικώντας δικαίωμα στην έρευνα και διάσωση μέχρι την Κρήτη.

«Έχουμε ήδη τονίσει πολλές φορές ότι μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων»

Οι τούρκοι πάντως επιχειρούν να στήσουν σκηνικό θερμού επεισοδίου με αναφορές σε Μέσα Ενημέρωσης περί συγκέντρωσης ναυτικών δυνάμεων γύρω από το ερευνητικό σκάφος.

«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο, οποιαδήποτε παρέμβαση που θα δημιουργήσει κεκτημένα και τετελεσμένα»

Το Ορούτς Ρέις το μεσημέρι άνοιξε εκ νέου τον πομπό του και πλέον κατευθύνεται νοτιοδυτικά.

Σκιά του Oruc Reis οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει να κινείται πέριξ κι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σκιά του Oruc Reis έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή μονάδες του ελληνικού στόλους και συγκεκριμένα πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, υποβρύχια, καθώς και άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Ad-