«Thriller»: Το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών κλείνει τα 40

Για όσους περνούσαν την εφηβεία τους τη θρυλική δεκαετία του ’80 και τους άρεσε η disco μουσική και τα ατελείωτα χορευτικά στις πίστες των Disco με τις δισκόμπαλες να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους η 30η Νοεμβρίου 1982 ήταν μια σημαδιακή μέρα. Ήταν η μέρα που ο 24χρονος Michael Jackson κυκλοφόρησε το «Thriller», το 6ο άλμπουμ του, από την Epic Records. Ο Quincy Jones ήταν ο παραγωγός τόσο του single «Τhriller» όσο και του υπόλοιπου άλμπουμ. O Michael Jackson συνεργάστηκε με τον Michael Peters για τη δημιουργία της εμβληματικής χορογραφίας «Thriller».

Από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Πρόκειται για άλμπουμ-ιστορία που έμεινε για 37 εβδομάδες στην κορυφή του Billboard. Ένα άλμπουμ που θα μείνει στην ιστορία της μουσικής καθώς έγινε και παραμένει μέχρι σήμερα το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών. Και μιλάμε για αστρονομικές πωλήσεις που ανέρχονται στα 65-110 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως. Επίσης είναι και το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ στις ΗΠΑ. 7 από τα 9 κομμάτια του κυκλοφόρησαν ως singles, και όλα έφθασαν στο Τοp#10 του Billboard Hot 100. Ο Michael Jackson ηχογραφούσε τους ρυθμούς σε κασετοφωνάκι και στο στούντιο θυμόταν απέξω τους στίχους.

Στο «Billie Jean» ο Jackson αναφέρεται στους θαυμαστές του που ξεπερνούσαν τα όρια και εισέβαλλαν στην προσωπική του ζωή για να τον συναντήσουν. Ο Quincy Jones ήθελε να κόψει τη μεγάλη εισαγωγή, αλλά ο τραγουδιστής επέμεινε, γιατί έλεγε ότι όταν την άκουγε, του ερχόταν η επιθυμία να χορέψει.

Το «Thriller» ήταν ο δίσκος που βοήθησε τον Jackson να σπάσει τους φυλετικούς φραγμούς, χάρη στις εμφανίσεις του στο MTV και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ronald Reagan στο Λευκό Οίκο.

Το video clip του «Thriller» έχει διάρκεια 14 λεπτών και στο πλευρό του Jackson συμμετέχει η Ola Ray, μοντέλο και κουνελάκι του Playboy. Το ομολογουμένως τρομακτικό video clip είναι εμπνευσμένο από τις ταινίες τρόμου του 1950.

 

Όταν το βίντεο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο MTV στις 2 Δεκεμβρίου 1983 εντυπωσίασε τους πάντες με το make-up και τα ειδικά εφέ. Έπαιζε μάλιστα 2 φορές την ώρα.

Αναμφισβήτητα, ο Michael Jackson είναι ο μεγαλύτερος pop καλλιτέχνης του 20ού αιώνα. Το «Thriller» θεωρήθηκε απίστευτη καινοτομία στον τομέα της μουσικής όταν κυκλοφόρησε το 1982, κάτι που οδήγησε στην ανάδειξη του Μάικλ Τζάκσον σε «βασιλιά της ποπ μουσικής».Η μουσική του ευφυΐα, η μαγική σκηνική του παρουσία και η δύναμη της φωνής τον καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φαινόμενα όλων των εποχών.

Η αλήθεια των αριθμών

Ο Jackson έγραψε τα 4 από τα 9 κομμάτια του άλμπουμ. Τα «Wanna Be Startin’ Somethin’», «The Girl Is Mine», «Beat It» and «Billie Jean».

Το άλμπουμ κέρδισε 8 Grammy Awards το 1984, τα περισσότερα στην ιστορία των βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Album of the Year.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Westlake Recording Studios του Λος Άντζελες και το κόστος έφτασε τα 750.000 δολάρια. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1982 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο.

Το 2008, κυκλοφόρησε νέα εκδοχή του άλμπουμ, το «Thriller 25».

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού album “Thriller” του Μάικλ Τζάκσον, κυκλοφορεί το «Thriller 40».

Μετά από αυτή την τρομακτική επιτυχία, του Jackson του μπήκε η ιδέα ότι πρέπει να αλλάξει χρώμα το πρόσωπό του, πράγμα που το έκανε με πολλές επεμβάσεις.

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την κυκλοφορία του «Thriller» έχουν ετοιμαστεί διάφορα δισκογραφικά αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Αμερική, η αλυσίδα Walmart θα κυκλοφορήσει μια μοναδική έκδοση του «Thriller» album με διαφορετικό επετειακό εξώφυλλο, ενώ η αλυσίδα Target θα κυκλοφορήσει μια μοναδική έκδοση του album συμπεριλαμβάνοντας ένα «Thriller 40» vinyl slip mat. Οι δύο εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες από συγκεκριμένα καταστήματα και στην Ευρώπη αυστηρά σε μόλις 40,000 περιορισμένα αντίτυπα.

-Ad-