Συγκλονισμένο παραμένει το πανελλήνιο μετά το θάνατο ενός 16χρονου αγοριού στην λίμνη Αώου στα Γιάννενα.
Το έφηβο αγόρι βρέθηκε στη λίμνη είτε για να κολυμπήσει είτε για να πιάσει την μπάλα που της παρέας που έπεσε μέσα στο νερό όταν εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο των φίλων του.
Ειδοποίησαν αμέσως τις αρχές και στο σημείο έφτασε κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ, με τον διοικητή να βουτά στο νερό και να εντοπίζει το αγόρι χωρίς τις αισθήσεις του στο βυθό της λίμνης.
Ιατροδικαστής Λέων σε ΣΚΑΪ: Μεγάλος ο αριθμός των πνιγμών στην Ελλάδα
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων τόνισε ότι στη χώρα μας που έχει μια τεράστια ακτογραμμή, δυστυχώς παρατηρείται κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός πνιγμών από διάφορα αίτια, όπως έλλειψη κολυμβητικής ικανότητας ή λήψη τροφής πριν την είσοδο στο νερό.
Ειδικά για την περίπτωση στα Γιάννενα, τόνισε ότι την εξέλιξη της υπόθεσης επηρέασε σίγουρα και το γλυκό νερό της λίμνης στο οποίο το ανθρώπινο σώμα βυθίζεται πιο εύκολα.
«Δυστυχώς αυτό που παρατηρούμε πολλές φορές είναι ότι παρότι το λέμε πάρα πολύ συχνά, ο κόσμος δεν τηρεί τις οδηγίες και νομίζει ότι επειδή είναι νέος και υγιής, το να φάει μισή ώρα πριν και να μπει για κολύμπι είναι κάτι φυσιολογικό», είπε ο ιατροδικαστής συμπληρώνοντας ότι μπορεί κάποιος να κινδυνεύσει μέσα σε δευτερόλεπτα.
Εξήγησε ότι αν μπούμε με τροφή μέσα στο νερό, λόγω της κολύμβησης ο οργανισμός ζητεά περισσότερο αίμα, το στομάχι για την πέψη ζητά περισσότερο αίμα, ξεκινά να υπάρχει ανισορροπία, επηρεάζεται ο εγκέφαλος, χάνουμε τις αισθήσεις μας και πνιγόμαστε.
«Έχουμε δει αρκετά περιστατικά σε λίγα εκατοστά νερού. Αρκούν για να απολέσει τις αισθήσεις του κάποιος και να πέσει στο μισό μέτρο που είναι ικανό για να πνιγεί», τόνισε ο κ. Λέων.