Θρήνος για τον 27χρονο Παναγιώτη- Χαρίζει ζωή με το θάνατό του

Οι οικείοι του άτυχου 27χρονου αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του και ως εκ τούτου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη ανάλαβε να συντονίσει τη διαδικασία προκειμένου να αξιολογηθούν άμεσα και να αποσταλούν σε Κύπρο και Ελλάδα για πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ως αξιοποιήσιμα όργανα κρίθηκαν η καρδιά, τα νεφρά, ο πνεύμονας και το συκώτι του 27χρονου Παναγιώτη, ενώ μόνο τα νεφρά θα παραμείνουν στην Κύπρο για να μεταμοσχευτούν σε Κύπριο ασθενή.

Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι:

«Ζωή σε συνανθρώπους μας δίνει ο 27χρονος ΣΥΟΠ Παναγιώτης Γιαννιός, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την κοινωνία.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει πως η οικογένεια του εκλιπόντος αποφάσισε όπως προχωρήσει στη δωρεά οργάνων (καρδιά, νεφρά, πνεύμονας και ήπαρ) χαρίζοντας ζωή σε συνανθρώπους μας που περιμένουν υπομονετικά για την εξεύρεση μοσχεύματος. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες από το Υπουργείο Υγείας για την αξιολόγηση των οργάνων και την εξεύρεση των δεκτών σε Ελλάδα και Κύπρο.»

Σήμερα η νεκροτομή
Τα ακριβή αίτια θανάτου του ΣΥΟΠ Καταδρομέα αναμένεται να διαφανούν κατά τη νενομισμένη νεκροτομή που θα διενεργηθεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου.

Τα ερωτήματα
Με δεδομένο – σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των αρμοδίων – ότι ο 27χρονος ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένος για βουτήξει από το ελικόπτερο στη θάλασσα. Έγινε όμως προβλεπόμενα η βουτιά;

Στο παρασκήνιο αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Παναγιώτης Γιαννιός να έλαβε εντολή να πέσει με λάθος τρόπο. Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ύψος, η γωνιά κλίσης και η ταχύτητα του ελικοπτέρου, και βεβαίως σε ποιο σημείο ο αξιωματικός που επέβαινε στο ελικόπτερο, έδωσε την εντολή στον 27χρονο Συμβασιούχο Οπλίτη να πέσει στη θάλασσα.

Σε ότι αφορά το προβλεπόμενο ύψος του ελικοπτέρου για βουτιά στη θάλασσα, αυτό προβλέπεται από τα στρατιωτικά εγχειρίδια για την διαδικασία με την ονομασία «Helocast». Μέγιστο ύψος είναι τα 20 πόδια, δηλαδή έξι μέτρα και κάτι, όπως βλέπετε και στο βίντεο που έδωσε ο αμερικανικός στρατός, για τους κανόνες της συγκεκριμένης Άσκησης. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας λένε ότι στην περίπτωση του θανάσιμου τραυματισμού του Παναγιώτη το ύψος ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από το προβλεπόμενο.

Από ποιο ύψος βούτηξε ο 27χρονος ΣΥΟΠ;

Επίκεντρο της έρευνας είναι το ύψος από το οποίο επιχείρησε το μοιραίο άλμα ο 27χρονος ΣΥΟΠ Καταδρομέας. Αυτό θα το καταδείξουν βεβαίως τα στοιχεία από το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου, το οποίο έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τους οι Αρχές.

Η Αστυνομία συνεχίζει να λαμβάνει καταθέσεις, ενώ σύμφωνα με τον Χρίστο Ανδρέου, υπάρχει μια προκαταρκτική κατεύθυνση για το τι έχει ακριβώς γίνει, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα. Από πλευράς του το ΓΕΕΦ κρατάει για ευνόητους λόγους κλειστά τα χαρτιά του για την έρευνα που διεξάγει ο Ταξίαρχος και πρώην Διοικητής Καταδρομών, Σολωμός Σολωμού.
Την έρευνα αναμένει και ο Υπουργός Άμυνας ο οποίος, σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι η άσκηση ήταν προγραμματισμένη.

Το χρονικό
Ο 27χρονος Συμβασιούχος Οπλίτης, τραυματίστηκε σοβαρά στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας την περασμένη Δευτέρα, απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν.

Ο άτυχος 27χρονος είχε τραυματιστεί όταν πραγματοποίησε άλμα από ελικόπτερο στη θάλασσα.

Για το τραγικό γεγονός διεξάγεται έρευνα τόσο από την Εθνική Φρουρά όσο και από την Αστυνομία Κύπρου.

Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του ΣΥΟΠ.

Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου, 27χρονη συμβασιούχος δεκανέας έχασε τη ζωή της έπειτα από δυστύχημα στο στρατόπεδο Κόρνου, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε η ΣΥΟΠ μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη ανετράπη.

Επίσης, πριν από περίπου ένα χρόνο, 33χρονος Λοχαγός, άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από άσκηση, όταν, στην προσπάθειά του να καταρριχηθεί σε ειδική πλατφόρμα, το σχοινί που χρησιμοποιούσε, κόπηκε, με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό πενήντα μέτρων και να τραυματιστεί θανάσιμα.

«Θέμα πειθαρχίας»
«Απότοκο τής έλλειψης πειθαρχίας είναι τα τρία ατυχήματα σε 13 μήνες στην Εθνική Φρουρά» δήλωσε ο Ανδρέας Ζωνιάς, Υποστράτηγος εν αποστρατεία, εξ αφορμής του κρίσιμου τραυματισμού 27χρονου ΣΥΟΠ, σε άσκηση (;) της Εθνικής Φρουράς στον Ακάμα την περασμένη Δευτέρα. Ο Υποστράτηγος ε.α. σχολίασε και τις πληροφορίες του politis.com.cy που λένε ότι η άσκηση ήταν βασικά γύρισμα βίντεο για την προβολή της Εθνικής Φρουράς με τη συμμετοχή κινηματογραφικού συνεργείου και ηθοποιού.

Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο κ. Ζωνιάς διερωτήθηκε εάν η άσκηση (;) στον Ακάμα ήταν προγραμματισμένη και διερωτήθηκε πως βρέθηκε στην περιοχή Λάρας ελικόπτερο για την εν λόγω δραστηριότητα . Είπε, ακόμα, πως θα πρέπει να δοθεί απάντηση για το κατά πόσον για την εν λόγω κινηματρογράφηση-άσκηση, ήταν ενήμερος ο Αρχηγός της ΕΦ και πόσο έμπειρος ήταν (και ποια εκπαίδευση είχε) ο 27χρονος ΣΥΟΠ στις πτώσεις στη θάλασσα από ελικόπτερο. «Ο Αρχηγός κάθε πρωί μιλά με τους υφισταμένους του. Τον ενημέρωσαν με όλες τις λεπτομέρειες ότι θα γινόταν η συγκεκριμένη άσκηση στον Ακάμα; Ήταν προγραμματισμένη; Δόθηκε άδεια; Ποιος έδωσε την άδεια;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία. Αντί να δουν συγκεκριμένα ζητήματα, συνέχισε, κάποιοι στο υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια για τον κρίσιμο τραυματισμό του 27χρονου και η έγνοιά τους ήταν πως θα ετοιμάσουν τα σχετικά έγγραφα, εκ των υστέρων. Σύμφωνα με τον κ. Ζωνιά, η εν λόγω δραστηριότητα, δηλαδή η πτώση στη θάλασσα από ελικόπτερο, έπρεπε να γίνει από καταδρομέα, διότι, όπως είπε, αυτά είναι δουλειά των ΟΥΚ.

Πηγή: Alphanewslive.com

-Ad-