Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία της Λαμίας για τον αιφνίδιο θάνατο του 8χρονου Βασίλη αλλά και για το σπάνιο σύνδρομο με το θανατηφόρο κολοβακτηρίδιο που στέρησε την ζωή από τον νεαρό μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.
Τα χρονικό της τραγωδίας
Ο Βασίλη είχε μεταφερθεί από τους γονείς του με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Λαμίας. Οι γιατροί διέγνωσαν βλάβη στα νεφρά- από άγνωστη αιτία- και ο 8χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Εκεί συνεχίστηκαν οι εξετάσεις όπου διαγνώστηκε με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μία δύσκολη περίπτωση με ραγδαία κατάληξη. Δυστυχώς, ο 8χρονος κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την περιοχή.
Από την περασμένη Κυριακή ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές για να εντοπιστούν πιθανές προσβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες σημαντικές βλάβες. Το σχολείο του Βασίλη παρέμεινε κλειστό προληπτικά ενώ έγιναν και έλεγχοι στο νερό και στην πισίνα που αθλούνταν ο 8χρονος.
Τι είναι το σπάνιο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που του στοίχισε τη ζωή
Ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στο βακτήριο που προκάλεσε τον θάνατό του Βασίλη. Όπως ανέφερε σχετικά: «Δεν είναι σπάνιο βακτήριο, είναι κολοβακτηρίδιο, κοινό βακτήριο παθογόνο. Απλώς το σύνδρομο αυτό, η επιπλοκή αυτή με αυτό το συγκεκριμένο παθογόνο είναι πολύ σπάνια, δηλαδή είναι περίπου 3,3 παιδιά στο εκατομμύριο που θα προσβληθούν από αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο. Επομένως, μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Εγώ προσωπικά, στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει και εύχομαι να μη δω ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, έτσι λέγεται, και άρα ο κόσμος να μην ανησυχεί καθόλου. Είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο, υπάρχουν και άλλα, πολύ σπάνια νοσήματα και δεν ανησυχούμε για αυτά. Σε κάποιους βέβαια συμβαίνουν πολύ σπάνια».
Και συνέχισε ο κ.Νταλούκας λέγοντας: «Αντιμετωπίζεται αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα από την καρδιά, από τα νεφρά, επιπλοκές μεγάλες. Και για αυτό και κατέληξε το παιδί. Και συνήθως προσβάλλει και μικρές ηλικίες, ενός με δύο ετών συνήθως».