Τι αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του Γεν. Διευθυντή ΥΠΕΞ – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Α’ Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, με επιστολή του προς τον υπουργό κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να αφήνει αιχμές για την μη συμμετοχή του στην πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκιας καθώς και λόγω διαφωνιών για την πολιτική στα Ελληνοτουρκικά.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η εμπιστοσύνη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας καταδείχθηκε από την παράταση που έλαβε, για ένα χρόνο, από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών για την άσκηση των καθηκόντων του, παρά την συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ρούσσος Κούνδουρος αφυπηρετεί σε ένα μήνα και εν όψει της συμπλήρωσης του εκ του Συντάγματος ανώτατου ηλιακού ορίου έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση του από τον νυν διευθυντή της Διεύθυνσης των Ελληνοτουρκικών, ο οποίος συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, αν και στις διευρυμένες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν δεν συμμετείχε ο Τούρκος ομόλογός του.

Μέχρι την συνάντηση αυτή ο Πολιτικός διευθυντής συμμετείχε στο σύνολο των συναντήσεων του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις για την παραίτηση είχαμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ΙΧ διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ζητά άμεση ενημέρωση για το θέμα.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως η παραίτηση του Διευθυντή εγείρει κρίσιμα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα και επίσημα και όχι μέσω «διπλωματικών πηγών», ενώ η Ελληνική Λύση μιλάει για μυστική διπλωματία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ρόδος: Θανατηφόρο τροχαίο στην περιοχή της Λίνδου – Δίκυκλο συγκρούστηκε με κατσίκι
23 Ιανουαρίου, 2025
Ευρωβουλευτές ζητούν έρευνα σχετικά με κατηγορίες ουγγρικής κατασκοπείας εις βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων
23 Ιανουαρίου, 2025
Απορρίφθηκε έφεση του αμερικανού πρώην γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ κατά της καταδικαστικής απόφασης
23 Ιανουαρίου, 2025
Τραγωδία στον Πύργο: Πατέρας βρήκε νεκρό τον 14χρονο γιο του μέσα στο σπίτι τους
23 Ιανουαρίου, 2025
ΗΠΑ: 17χρονος πυροβόλησε θανάσιμα μια μαθήτρια σε λύκειο του Νάσβιλ και μετά αυτοκτόνησε
23 Ιανουαρίου, 2025
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις επιθέσεις από επιδειξίες στο Περιστέρι – Κατέβασε το παντελόνι και είπε «θα σε γ…»
23 Ιανουαρίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά
23 Ιανουαρίου, 2025
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον δράστη της δολοφονίας στο Παλαιό Φάληρο
23 Ιανουαρίου, 2025
Τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Σε σοκ ο 22χρονος οδηγός της μηχανής που παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένο και το σκυλάκι του
23 Ιανουαρίου, 2025
«Σκευωρία εις βάρος του παιδιού μου» λέει η μητέρα του 14χρονου που κατηγορείται για τον βιασμό του 7χρονου στη Φλώρινα
23 Ιανουαρίου, 2025