Τι έδειξε η έρευνα της ΕΥΠ για τον ρόλο συγκεκριμένων ΜΚΟ

Αποκαλυπτική ήταν τελικά η έρευνα της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Λέσβου, για τον ρόλο μελών συγκεκριμένων ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, στην ογκώδη δικογραφία που έχει συναχτεί σε βάρος 33 μελών 4 ΜΚΟ με έδρα τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Νορβηγία, αναφέρονται στοιχεία αλλά και κινήσεις δυο συγκεκριμένων προσώπων, που είχαν μάλιστα άμεση πρόσβαση ακόμα και σε κλειστές τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες, για τις οποίες χρειάζονται ειδικοί κωδικοί για να μπει ο χρήστης.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία που συνέταξαν βάση στοιχείων οι Ελληνικές Αρχές, αποσαφηνίζεται πλήρως ο ρόλος μιας υπηκόου Αυστρίας και μιας υπηκόου Νορβηγίας, οι οποίες τα τελευταία δυο χρόνια κατοικοεδρεύουν στα παράλια τις Τουρκίας και συντονίζουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Μάλιστα τα στοιχεία σε βάρος τους είναι συντριπτικά, ακόμα και για κατασκοπεία, καθώς στρατολογούσαν για τους σκοπούς τους μετανάστες που βρίσκονταν τόσο στα τουρκικά παράλια, όσο και στη Λέσβο, ενώ παράλληλα φαίνεται πως είχαν άμεση σύνδεση με τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη δικογραφία, οι δυο γυναίκες από την Αυστρία και την Νορβηγία, μέλη τις ίδιας ΜΚΟ, αντλούσαν πληροφορίες από κυβερνητικές τουρκικές ιστοσελίδες, ακόμα και «κλειστές», για τις οποίες ίσως είχαν υφαρπάξει τους κωδικούς, και ενημέρωναν άμεσα τους μετανάστες στα τουρκικά παράλια για τα σημεία όπου υπήρχε παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού, αλλά και της Frontex, ώστε να αναζητούν ασφαλείς θαλάσσιες διόδους προς τη Λέσβο.

Παράλληλα, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι δυο κατηγορούμενες στρατολογούσαν μετανάστες στα τουρκικά παράλια, οι οποίοι είχαν αποτύχει να περάσουν στα ελληνικά νησιά, λόγω της έντονης παρουσίας πλοίων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frtontex.

Σκοπός τους ήταν να αντλήσουν φωτογραφίες από τους μετανάστες, από ελληνικά πλοία, τις οποίες και έστελναν στην Λέσβο, στα μέλη των άλλων τριών ΜΚΟ που κατηγορούνται, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν αυτά τα πλοία βρίσκονται ελλιμενισμένα ή σε θαλάσσια περιπολία. Και όχι μόνο αυτό.

Μέσω των μεταναστών που βρίσκονταν στα τουρκικά παράλια, οι δυο γυναίκες έρχονταν σε επαφή μ’ άλλους μετανάστες που είχαν καταφέρει να περάσουν στη Λέσβο. Μόλις κατάφερναν να αποκαταστήσουν επικοινωνία με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη, άγνωστο με τι αντάλλαγμα, τους έπειθαν να περνούν συχνά από το λιμάνι της πόλης και να φωτογραφίζουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού και της Frontex, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις θέσεις των πλοίων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση δυο Αφγανών που είχαν στρατολογηθεί από τις ΜΚΟ και έβγαζαν συνεχώς φωτογραφίες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καιρός: Χιόνια μέχρι το Μον Παρνές «βλέπει» ο Γιώργος Τσατραφύλλιας – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
24 Δεκεμβρίου, 2024
Καιρός: Μεγάλα ύψη βροχής σε δυτική Κρήτη, Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα
24 Δεκεμβρίου, 2024
Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ: Τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά
24 Δεκεμβρίου, 2024
Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του σε όλον τον κόσμο για την παράδοση των δώρων: Δείτε live την πορεία του
24 Δεκεμβρίου, 2024
Προφυλακιστέος ο 16χρονος δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στην Πάρο
24 Δεκεμβρίου, 2024
Κύπρος: Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας – Συρίας, είπε στο ΚΥΠΕ ο Κ. Λετυμπιώτης
24 Δεκεμβρίου, 2024
Οι αρχές της Συρίας λένε ότι ένοπλες ομάδες συμφώνησαν να διαλυθούν – Συγχώνευση υπό το Υπουργείο Άμυνας
24 Δεκεμβρίου, 2024
Με κάλαντα και ευχές τα τελευταία ψώνια πριν από τα Χριστούγεννα – Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
24 Δεκεμβρίου, 2024
Πυροβολισμοί στη Βάρκιζα – Ένας τραυματίας
24 Δεκεμβρίου, 2024
Θανάσης Κοντογιώργης: Το 2025 θα είναι «έτος νερού»
24 Δεκεμβρίου, 2024