Τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Αποστολάκη – Ένταση και φωνές (vid)

Η μεγαλύτερη έκπληξη του κυβερνητικού ανασχηματισμού ήταν η τοποθέτηση του Ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Ούτε δύο ώρες δεν πέρασαν από την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης που περιελάμβανε τον Βαγγέλη Αποστολάκη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και η πρώτη βόμβα έσκασε. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τη θέση.

Ένταση Μητσοτάκη-Αποστολάκη: Το τηλεφώνημα και οι φωνές

Ο Πρωθυπουργός λίγο μετά την απόφασή του να αρνηθεί το Υπουργείο, με τον κ. Αποστολάκη με τη συζήτηση να γίνεται σε ιδιαίτερα έντονο ύφος καθώς στην κυβέρνηση νιώθουν εκτεθειμένοι από τις εξελίξεις.

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, αποκάλυψε ότι η συνομιλία των δύο ανδρών ήταν ιδιαιτέρως «θερμή», με τον πρωθυπουργό να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν είχα καταλάβει ότι θέτεις όλα αυτά τα ζητήματα. Θα βγάλω ανακοίνωση και θα πω όλα όσα συμβαίνουν…».

SMS Αποστολάκη σε Μαξίμου – «Μην προχωρήσετε σε ανακοινώσεις, αν δεν…»

Τι προηγήθηκε της ανακοίνωσης και το sms λίγο πριν τις ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το Open, υπήρξε sms από τον Ευάγγελο Αποστολάκη πριν την ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό, προς τον κ. Νικηφοράκη.

Στο συγκεκριμένο SMS, ο Ναύαρχος ε.α., στο συγκεκριμένο SMS καλούσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ανακοινώσεις, αν δεν υπάρχει συναίνεση, τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τη Φώφη Γεννηματά.

Επικοινωνία με Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα είχε επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε πει ότι ο κ. Νικηφοράκης – ανήκει στο στενό περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη του είχε προτείνει να γίνει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει υπό αυτούς τους όρους υπουργός της Δεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποστασία καθώς η πρόταση του για εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος δεν είχε να κάνει με πρόσωπα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο.

Αποστολάκης σε Τσίπρα: «Πρόεδρε με παγίδευσαν, αυτά μου είπαν»

Ότι τον “παγίδευσαν” από την κυβέρνηση λέγοντάς του ότι είχε εξασφαλιστεί συναίνεση για το πρόσωπό του από τα άλλα κόμματα φέρεται να είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.Κατά τις πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης λίγη ώρα προτού ανακοινώσει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση για υπουργοποίησή του μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξηγώντας πως “τον παγίδευσαν” διότι τού είπαν από την κυβέρνηση ότι υπήρχε η συναίνεση του Αλεξη Τσίπρα και άλλων πολιτικών αρχηγών προς το πρόσωπό του.

“Με παγίδευσαν λέγοντας ότι υπάρχει η συναίνεσή σου. Καταλαβαίνω την οργή σου “φέρεται να είπε ο κ. Αποστολάκης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίός σημειωτέον στο πρώτο τηλεφώνημα τού είχε πει ότι αυτό που πρότεινε ο πρωθυπουργός στον κ. Αποστολάκη δεν ήταν πρόσκληση σε συνάινεση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

Ενημέρωση σε ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις ανακοινώσεις

Σημειώνεται ότι κατά τις πληροφορίες δέκα λεπτά πριν τις ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, υπήρξε επικοινωνία από το Πρωθυπουργικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη με το γραφείο του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε τον κ. Καλογήρου για την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Κυβέρνηση – Χυδαίος ο ΣΥΡΙΖΑ, κατώτερος των περιστάσεων ο Αποστολάκης

Οξύτατη επίθεση στον Ευάγγελο Αποστολάκη εξαπολύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτηρίζοντάς τον «κατώτερο των περιστάσεων» για την άρνησή του να αποδεχτεί το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε αυτό τον ανασχηματισμό.

Ο κ. Οικονόμου παραθέτει την κυβερνητική εκδοχή για τις συνεννοήσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη και τονίζει ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε ενημερώσει για την υπουργοποίηση Αποστολάκη τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ανάλογη ενημέρωση είχε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε για δειλία τον Βαγγέλη Αποστολάκη αποδίδοντας τη στάση του στις «απειλές» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν τούτου ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι τελικώς η Πολιτική Προστασία παραμένει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θέση που κατέχει πλέον ο Τάκης Θεοδωρικάκης.

«Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας» τονίζει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Αποστολάκης ζήτησε να γίνει υπουργός κι όχι αναπληρωτής

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δίνει τη δική της έκθεση για το παρασκήνιο των συζητήσεων μεταξύ Μαξίμου και του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στις πρώτες επικοινωνίες με τον κύριο Αποστολάκη η πρόταση ήταν να γίνει αναπληρωτής, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να γίνει υπουργός κάτι που ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό αναγνωρίζοντας ότι είναι πρόσωπο που έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας και δεν θα ήταν σωστό να μείνει αναπληρωτής.

Η κυβερνητική πηγή ξετυλίγει το παρασκήνιο των τηλεφωνημάτων τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πως χθες βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κύριο Αποστολάκη, κατά την οποία υπήρχε απόλυτη συμφωνία και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο και το χαρακτήρα της Πολιτικής Προστασίας.

“Θα τα δώσω όλα, σε ευχαριστω για την τιμή”, φέρεται να είπε ο κ. Αποστολάκης. Επίσης η ίδια πηγή αναφέρει ότι σήμερα όταν του τηλεφώνησαν από την Προεδρία και γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί με την σύζυγό του.

Τονίζει ότι μετα την ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεχόταν συγχαρητήρια και ευχαριστούσε όσους τον καλούσαν. Το τι μεσολάβησε, αναφέρει η πηγή, το είπε ο ίδιος ο Αποστολάκης. Οτι δεν πήρε την έγκριση του κυρίου Τσίπρα.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξε σήμερα επικοινωνία του διευθυντή του γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό.

Και η κυβερνητική πηγή καταλήγει: «Γιατί ο κ. Αποστολάκης έκανε πίσω; Από πού τον κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ;».

«Παγώνει» η ίδρυση υπουργείου Πολιτικής Προστασίας

Η εμπλοκή με τον Βαγγέλη Αποστολάκη που τελικώς υπαναχώρησε και αρνήθηκε να αναλάβει υπουργός Πολιτικής Προστασίας οδηγεί στο προσωρινό πάγωμα της ίδρυσης ξεχωριστού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και μέχρι νεωτέρας η Πολιτική Προστασία παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Αυτό γνωστοποίησε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ανακοίνωσή του όπου αφού επιτίθεται στον Βαγγέλη Αποστολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή πυο υπήρξε, αναφέρει:

«Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας» τονίζει κυβερνητικός εκπρόσωπος.