Τι λέει ο ΕΟΔΥ για την άγνωστη «νόσο Χ» και τον κίνδυνο νέας πανδημίας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συζήτησε, σε τακτική επιστημονική συνάντηση, την πρόφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την άγνωστο νόσο Χ και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και «άγνωστη νόσο Χ», που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών. Τονίζεται δε πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία» είναι το σχόλιο του ΕΟΔΥ.

Δεν υφίσταται «πανδημία Χ» – Είναι ένα υποθετικό σενάριο

Στην «πανδημία Χ» είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, την προηγούμενη εβδομάδα.

Με αφορμή δημοσιεύματα για επερχόμενη πανδημία με μια πιο θανατηφόρο «νόσο Χ» σε σχέση με τον κορονοϊό και θέλοντας να καθησυχάσει το κοινό, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι πρόκειται για σενάριο εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για μια υποτιθέμενη νόσο και όχι πραγματική:

«Η πανδημία Χ δεν υφίσταται. Δεν θα πρέπει να απασχολεί το κοινό, δεν θα πρέπει να τροφοδοτείται από γιατρούς. Είναι ένα υποθετικό σενάριο εργασίας αναγκαίο, για οποιονδήποτε οργανισμό οφείλει να λειτουργεί προληπτικά, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεν υφίσταται η ασθένεια, δεν ξέρουμε τι θα την προκαλέσει και αν θα την προκαλέσει και πότε. Όλα τα υπόλοιπα είναι στην τέχνη της μαντικής».

-Ad-