Τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της Τρ. Πειραιώς;

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά καταθετών -και όχι μόνο- για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτιρίου διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Αμερικής.

Δίνουν και παίρνουν οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της παρούσας διοίκησης Μεγάλου και παλαιότερων μεγαλοστελεχών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που φτάνουν ακόμη και σε καταγγελίες για ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ με τα λεφτά των καταθετών και του Ελληνα φορολογουμένου που ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από τους έχοντες την ευθύνη να σπεύδουν να δίνουν απαντήσεις.

Αντιθέτως, η διοίκηση είτε -στην καλύτερη περίπτωση- σιωπά «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» των αμφιβολιών που εύλογα δημιουργούνται στους ανθρώπους οι οποίοι εμπιστεύονται τα χρήματά τους στην τράπεζα Πειραιώς, είτε -στην χειρότερη- αρκείται να διαφημίζει με ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου (!) την… κοινωνική ευαισθησία των διευθυνόντων που διέθεσαν μέρος των -αναμενόμενα παχυλών- αμοιβών τους στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Αν, πράγματι, έχεις την ευαισθησία να βοηθήσεις σε μια κρίση, το κάνεις χωρίς να το διαφημίσεις. Αλλιώς, εύλογα αμφισβητούνται τα κίνητρά σου, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει ενώ οι πελάτες σου μέσα στη συγκεκριμένη κρίση αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην ηλεκτρονική πρόσβαση της winbank και διαπιστώνουν ότι, αντί να μεριμνάς για τα σοβαρά –όπως, ασφαλώς, την υπόθεση των καταγγελλόμενων ατασθαλιών- ασχολείσαι με ανούσιες ανακοινώσεις», σχολίαζε -μιλώντας στο newsique.gr- τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία.

ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΠΕΠΛΟ ΣΙΩΠΗΣ

Παρά τα επανειλημμένα ρεπορτάζ -της εφημερίδας «ΜΠΑΜ», κατά κύριο λόγο- σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση για κύκλωμα πλαστών τιμολογίων που η νυν διοίκηση ισχυρίζεται ότι, σε συνεργασία με πρώην μεγαλοστελέχη της, τη ζημίωσε κατά 20,4 εκατ. ευρώ, η τράπεζα μέσω του γραφείου Τύπου της συνεχίζει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, απαντώντας στις επανειλημμένες σχετικές ερωτήσεις του newsique ότι «δεν σχολιάζει υποθέσεις που βρίσκονται εν εξελίξει στη Δικαιοσύνη». Μόνο που η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τη «ΜΠΑΜ», επειδή η ίδια η Πειραιώς προσέφυγε σε αυτή καταγγέλλοντας πρώην στελέχη της (στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 10 Ιανουαρίου 2020)!

Ένα εξ αυτών των στελεχών, μάλιστα, στον οποίο αποδίδεται -αληθώς ή ψευδώς, μένει να αποδειχθεί- καίριος ρόλος στο φερόμενο κύκλωμα, έχει ήδη αποβιώσει και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πρόκειται για μια επιλογή της τράπεζας (να στραφεί εναντίον νεκρού) που πυκνώνει το θολό τοπίο γύρω από την περίεργη αυτή υπόθεση. Τα δε άλλα στελέχη που καταγγέλλονται από την τράπεζα, απαντούν πάντα με λόγια μετρημένα, τονίζοντας ότι έχουν εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης «μέσα από τις διαδικασίες της οποίας θα αποδειχθεί, χωρίς αμφιβολία, η αθωότητά μας», ενώ κύκλοι τους μιλούν για «αποδιοπομπαίους τράγους».

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ;

Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο μετά την πρόσφατη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος αφαίρεσε από τη Δικαιοσύνη τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης κατά τραπεζικών στελεχών για απιστία και, ουσιαστικά, πλέον για να διωχθούν περίπου πρέπει να στείλουν στη Δικαιοσύνη οι τραπεζικοί τους εαυτούς τους! Όμως, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ έχει επιλέξει να κινηθεί αστικά -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ»- δεν έχει απευθυνθεί μέχρι σήμερα στην ποινική Δικαιοσύνη, πληθαίνοντας τις απορίες τραπεζικών κύκλων σχετικά με την αλλοπρόσαλλη τακτική της γύρω από το όλο θέμα.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, όπως και πάλι επισημαίνει η «ΜΠΑΜ» και το ereportaz.gr, «προ ημερών η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια οικονομική της έκθεση για το 2019 από την οποία προκύπτει πως στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 ενέγραψε προβλέψεις 32 εκατ. ευρώ για επίδικες απαιτήσεις του Ομίλου. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς πως το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς κόστισε πέρυσι 36 εκατ. ευρώ. Ο σχηματισμός προβλέψεων για επίδικες υποθέσεις γίνεται όταν η τράπεζα πιστεύει ότι είναι πιθανό να επέλθει ζημιά, η οποία μπορεί εύλογα να εκτιμηθεί». Με άλλα λόγια, διαπιστώνεται ότι η διοίκηση Μεγάλου έχει προκαλέσει όλη αυτή τη φασαρία, προχωρήσει σε αγωγές (όχι, όμως, σε μηνύσεις), αλλά -όπως προκύπτει από τις ίδιες τις οικονομικές της καταστάσεις- δεν πιστεύει ότι θα αποζημιωθεί, εξ ου και καταχωρίζει ως απίθανο να εισπραχθούν ποσά σημαντικά υψηλότερα των 20,4 εκατ. ευρώ που διεκδικεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Και εύλογα αναρωτιέται κανείς, γιατί; Δεν πιστεύει η ίδια στη βασιμότητα των καταγγελιών της που έστειλε στη Δικαιοσύνη;

Μήπως ήρθε η ώρα να απαντήσει ξεκάθαρα για το θέμα η διοίκηση Μεγάλου;

Διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ» και του ereportaz: https://www.ereportaz.gr/pireos-enochlisi-metochon-gia-ti-dikastiki-dysanexia-tis-diikisis/

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024