Τι σημαίνει το «πράσινο φως» που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το αμερικανικό Κογκρέσο για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 ανέλυσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη λέγοντας πως πρόκειται για ενα από τα από τα πολλά τουρκικά αιτήματα αγοράς ανταλλακτικών, συστημάτων αναβάθμισης και υπηρεσιών για τα F-16 που εκκρεμούν στο Κογκρέσο από την Τουρκία εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
«Μιλάμε για ένα μικρό πακέτο εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ραντάρ και αναβάθμιση λογισμικού ηλεκτρονικών συστημάτων και θα έχει συνολικό κόστος 259 εκατομμύρια δολάρια» είπε επισημαίνοντας ότι το τουρκικό αίτημα, εφόσον υλοποιηθεί, δεν αφορά το μεγάλο πακέτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά και στην αναβάθμιση των F-16.
«Αυτό το πολύ μεγάλο πακέτο για το οποίο γίνεται συζήτηση εδώ και ένα χρόνο ενάμιση χρόνο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Κογκρέσο. Δεν ξέρει κανείς αν θα εγκριθεί. Υπάρχουν προϋποθέσεις. Δεν έχει λυθεί κανένα από τα προβλήματα που υπήρχαν. Δε σημαίνει ότι η σημερινή (χθεσίνη) εξέλιξη θα σηματοδοτήσει και το “πράσινο φως” για το μεγάλο πακέτο», πρόσθεσε.
Όπως είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ η εξέλιξη αυτή είναι επακόλουθη των παρασκηνιακών διαδικασιών που γίνονται εδώ και αρκετό καιρό καθώς και των διαπραγματεύσεεων ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και στις δύο επιτροπές του Κογκρέσου, Βουλής και Γερουσίας, Εξωτερικών και Άμυνας, στις οποίες συμμετέχει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και στα όσα έχουν συμφωνήσει πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Αναφορικά με το εάν αυτό συνδέεται με το μεγάλο αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφων κόστους 20 δισ. δολαρίων η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ εκτίμησε ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα.
«Δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ τους, δεν είναι προάγγελος και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αυτό είναι ένα μικρό πακέτο όπως το χαρακτηρίζουν εδώ στην Ουάσιγκτον», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμενταυτό το πακέτο αναβάθμισης των αερο-ηλεκτρονικών συστημάτων του στόλου της Τουρκίας θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια των πτήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για όλους τους άλλους συμμάχους και εταίρους που συμμετέχουν σε κοινές αποστολές.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ό,τι η εξέλιξη αυτή συνδέεται προφανώς με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και θα βοηθήσει και στην υπόθεση της Σουηδίας. Και όπως πρόσθεσε το μικρό πακέτο αναβάθμισης των τουρκικών F-16 δεν αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αντίθετα «τ εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αναγνώρισης της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων το οποίο, τις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνει και θετικές ειδήσεις για τη χώρα μας».
Πηγή: ΕΡΤ