NEW YORK, NEW YORK - MAY 21: Members of the pro-Palestinian community in the neighborhood of Bay Ridge hold a news conference over clashes with police at a weekend Nakba rally and march on May 21, 2024 in the Brooklyn borough of New York City. While New York City Mayor Eric Adams has voiced support for the police response, the Legal Aid Society has said that protesters were met with violence. Dozens of arrests were made, and according to protesters, police physically beat a number of participants. Nakba is an annual day of commemoration for Palestinians to mark their 1948 expulsion from lands that are now part of greater Israel. Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Τι σηματοδοτεί η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία

Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος από τις 28 Μαΐου. Οργή στο Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» τους πρεσβευτές του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Στο τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση, απαντούν σε άρθρο του Guardian, οι Peter Beaumont και Sam Jones.

«Πολλές χώρες αναγνωρίζουν ήδη την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά η δυναμική προς την αναγνώριση, ιδίως για τις ευρωπαϊκές χώρες, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» αναφέρει αρχικά το άρθρο.

«Ίσως το πιο σημαντικό είναι πώς οι νέες αναγνωρίσεις δείχνουν τη διάβρωση της “ιδιοκτησίας” των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ – Παλαιστίνης από την περίοδο των συνομιλιών και της συμφωνίας του Όσλο.

Με την ειρηνευτική διαδικασία να είναι επί μακρόν σε μεγάλο βαθμό θνησιγενής, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εργάζονται επιμελώς για να προσελκύσουν υποστήριξη στην Ευρώπη για μια διαδικασία που επιταχύνθηκε στην εποχή του Τραμπ».

Οι Peter Beaumont και Sam Jones συνεχίζουν: «Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία θεωρούνται εδώ και καιρό συμπαθείς προς τους Παλαιστίνιους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης επισημάνει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Παλαιστίνης εν μέσω μιας βαθύτερης απογοήτευσης για τη μακρόχρονη άρνηση του Ισραήλ – και όχι μόνο κατά την εποχή του Νετανιάχου – να προχωρήσει προς μια λύση δύο κρατών, ακόμη και όταν το Ισραήλ συνεχίζει να οικειοποιείται παλαιστινιακά εδάφη για εποικισμό.

Όπως λέει ο Hugh Lovatt του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ανοίγει επίσης μια ουσιαστική διαδρομή προς την κρατική υπόσταση. “Η αναγνώριση είναι ένα απτό βήμα προς μια βιώσιμη πολιτική πορεία που οδηγεί στην παλαιστινιακή αυτοδιάθεση.

Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση της δέσμευσης των Αράβων για την υποστήριξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα. Στο πλαίσιο του σχεδίου τους για το «αραβικό όραμα» για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών, κράτη όπως η Σαουδική Αραβία έχουν ζητήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Πηγή: Guardian