Eν αναμονή της απόφασης τουEκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες στην εκπομπή «Νewsroom» μίλησε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, η οποία δήλωσε ότι «το ερώτημα είναι το ίδιο με αυτό που τέθηκε ενώπιον του Αρείου Πάγου: αν δηλαδή ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης και όχι ο κ. Στίγκας». Σύμφωνα, μάλιστα, με την έγκριτη νομικό τα ενδεχόμενα που δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα των περσινών εθνικών εκλογών είναι είτε να γίνει η ανακατανομή σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας είτε να γίνει η ανακατανομή με βάση τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα πέρυσι, θεωρώντας ως άκυρες τις ψήφους που πήραν οι Σπαρτιάτες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά η κα Παπαδοπούλου εξήγησε ότι παρότι οι δύο διαδικασίες τυπικά δεν συνδέονται διότι η διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου δεν είναι μια δίκη, «προφανώς καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπάρχει κάποια δεδομένα τα οποία έχουν συσσωρευτεί και προφανώς είναι γνωστά τόσο στον Άρειο Πάγο όσο και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που ενεργεί ως εκλογοδικείο».
Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης του Εκλογοδικείου δήλωσε ότι «πράγματι περιμένουμε αυτή την απόφαση και το Εκλογοδικείο θα δώσει και την κατεύθυνση του τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών» στη Βουλή.
Σχολιάζοντας δε, το τι θα γίνει σε περίπτωση αρνητικής απόφασης για το κόμμα των Σπαρτιατών, η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου επισήμανε ότι εάν το επιθυμούν θα μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.
«Παρόλα αυτά όμως η απόφαση του Εκλογοδικείου θα πρέπει να εφαρμοστεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και μετά, εντός τετραμήνου, μπορεί να γίνει προσφυγή» ανέφερε η κα Παπαδοπούλου. Μιλώντας για τα επικρατέστερα σενάρια που έχουν ακουστεί εξέφρασε την άποψη ότι πράγματι το Εκλογοδικείο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα είτε να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές μόνο στις περιφέρειες από τις οποίες θα εκπέσει ο βουλευτής.
«Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα νοθεύει και το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράστηκε κανονικά στις περσινές εκλογές και θα άλλαζε και το εκλογικό σύστημα μέσα από το παράθυρο. Το εκλογικό σύστημα αυτή τη στιγμή έχει έναν εξορθολογισμένο μπόνους για το πρώτο κόμμα που στην ουσία θα τιναζόταν με το +12. Από την άλλη, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία θα έλεγε “οκ, δεν θα κατέβω και στις 12 περιφέρειες, να κατέβω στις μισές για να μην μεγαλώσω το συσχετισμό των δυνάμεων στη Βουλή”. Και αυτό, καταλαβαίνετε, ότι είναι από δικαιοπολιτική άποψη επίσης κάπως προβληματικό», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, όπως τόνισε η κα Παπαδοπούλου τα σενάρια που δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα των περσινών εθνικών εκλογών είναι είτε να γίνει η ανακατανομή σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας είτε να γίνει η ανακατανομή πάλι με βάση τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα πέρυσι, θεωρώντας ως άκυρες τις ψήφους που πήγαν στους Σπαρτιάτες.
Και όπως επισήμανε στο δεύτερο αυτό ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρξουν οι λεγόμενες καραμπόλες, και κάποιος βουλευτής να χάσει την έδρα του. Ερωτηθείσα ακόμη για το τι θα γίνει με τη Νέα Αριστερά που σχηματίστηκε μετεκλογικά απάντησε ότι οι βουλευτές δεν δεσμεύονται από το ψηφοδέλτιο με το οποίο κατέβηκαν υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα.