Στη σύντομη εκδοχή της η υπόθεση voucher προκάλεσε κύμα αντίδρασης, το Μαξίμου αντιλήφθηκε την πίεση των επικρίσεων, ζήτησε έρευνα διαπίστωσε άστοχους χειρισμούς και ακολούθησε η πρωθυπουργική παρέμβαση με κεντρική εντολή προς τον αρμόδιο υπουργό για παραδοχή του λάθους.
Σε μία ακόμα πιο σύντομη περιγραφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις και ανάληψη ευθύνης από τον Γιάννη Βρούτση χωρίς να αφήσει να διαφαίνεται πρόθεση αποπομπής κατά τα πιεστικά αιτήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης του αρμόδιου στελέχους του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι για τον Πρωθυπουργό τον υπουργό και τους εμπλεκόμενους παράγοντες η πρώτη σοβαρή κυβερνητική πληγή που άνοιξε διάπλατα αντιπολιτευτικό πεδίο κλείνει αυτομάτως με τη διακοπή του προγράμματος τηλεκατάρτισης. Αντιθέτως από την κυβέρνηση γνωρίζουν ότι στην γκρίζα ζώνη θα εξακολουθήσουν να επενδύουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πρωθυπουργού ζητώντας επίμονα εξηγήσεις Και ήδη η δριμεία επίθεση εξελίσσεται σε δύο μέτωπα τόσο απέναντι στον υπουργό Εργασίας όσο και στην αξιοκρατική διακυβέρνηση με τη συνέχεια να αναμένεται πλέον σε υψηλούς τόνους στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», επισήμως από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι η σκέψη του Πρωθυπουργού παραμένει στο σχέδιο σταδιακής μετάβασης και στη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της και δεν υπάρχει θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. «Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού» είπε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και κλείνοντας δημόσια το ενδεχόμενο για ξαφνικές αλλαγές.
Ανεπισήμως ωστόσο είναι προφανές ότι σηκώθηκε «κίτρινη κάρτα» στον υπουργό, ενόσω, κατά πληροφορίες, δεν περνά απαρατήρητη από το πρωθυπουργικό «ραντάρ» οποιαδήποτε εκτός κεντρικής γραμμής αναφορά και από άλλα κυβερνητικά στελέχη. Η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της υπόθεσης άλλωστε κρύβεται και πίσω από την προχθεσινή, συνεννοημένη προφανώς με το Μαξίμου, δήλωση του υπουργού.
«Προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού…» αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ χθες κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν ότι «ζητήσαμε ενημέρωση, διαπιστώθηκε αστοχία, ελήφθη απόφαση για διόρθωση». Σε ένα δεύτερο μήνυμα, που προφανώς συνδέεται με την τύχη του Γιάννη Βρούτση, τονιζόταν πως «δεν λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ».