Τι θα συμβεί αν κινηθούν οι Τούρκοι

Το σύνθημα για ελληνογαλλικές πρωτοβουλίες στο θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο νέας εταιρικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας που θα πάρει χειροπιαστή μορφή από τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το τέλος του Ιουνίου, έδωσε το χθεσινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Αποδέκτης ήταν σχεδόν αποκλειστικά η Αγκυρα.

Από το Μέγαρο των Ηλυσίων όπου ο Πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησαν για 90 λεπτά κυρίως για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και για την τουρκική συμπεριφορά, εκπέμφθηκαν ηχηρά σήματα αποφασιστικότητας της Γαλλίας με την ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή κοινού βηματισμού με την Ελλάδα, αλλά και ευθείας καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.

Η συζήτηση στο Ελιζέ εστίασε στη χάραξη νέας στρατηγικής και δίνει τώρα τη σκυτάλη για την εξειδίκευσή της στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Ηδη έλαβαν εντολή για εντατικές επαφές ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω η σχέση των δύο χωρών, σύμφωνα με τα «ΤΑ ΝΕΑ».

Το πρώτο βήμα θα είναι οι συζητήσεις με τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, στην Αθήνα τις 24 Φεβρουαρίου. Ενα κόκκινο τηλέφωνο θα αρχίσει να συνδέει ουσιαστικά τα δυο υπουργεία Αμυνας.

Να υπενθυμίσουμε πως ήταν ο Γάλλος πρόεδρος αυτός που δημόσια ανακοίνωσε τη συμφωνία χάραξης εταιρικής στρατηγικής σχέσης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα αλλά σκοπός είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια προαναγγέλοντας και κοινές θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις.

Ηταν επίσης εκείνος που πρώτος καταδίκασε τα τουρκολιβυκά μνημόνια αλλά και κατηγόρησε ευθέως τον Ταγίπ Ερντογάν ότι καταπατά όσα συζητήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου στέλνοντας στη Λιβύη τουρκικά πλοία με συρους μαχητές.

«Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη» ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη σε συζήτηση με δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία ταυτόχρονα.

Παράλληλα στη γαλλική πρωτεύουσα κυκλοφορούσε το πολιτικό περιοδικό Politique Internationale με δηλώσεις Μητσοτάκη ότι «τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα και όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει τον χάρτη της Μεσογείου δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα, προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη».

Η συζήτηση με τον Μακρόν έφτασε και στις γαλλικές φρεγάτες Beiharra, για τις οποίες υπάρχουν επαφές ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας Γαλλίας και Ελλάδας. Κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωσε ότι γίνεται τεχνική συζήτηση και επιπλέον υπογράμμισε την προσήλωση Μητσοτάκη σε μια συγκεκριμένη διαδικασία: το αμερικανικό μοντέλο.

Περισσότερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»