Πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο 4ος κύκλος συναντήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στις 26 και 27 Μαΐου.
Κατά τη τηλεδιάσκεψη οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ.
Η 5η συνάντηση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.
Στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου
Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται απομονωμένος σε διεθνές επίπεδο, μετά την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο.
Eιδικότερα σε ό,τι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόφαση να θέσουν την Τουρκία εκτός του προγράμματος κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τις σχέσεις των δύο χωρών.
Αλλά και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντείνεται η δυσφορία για τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητά του.
Πρόσφατα ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, χτύπησε καμπανάκι για διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών.
«Πιστεύουμε ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στο Ευρωκοινοβούλιο χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία διεύρυνσης για την Τουρκία», επεσήμανε ο κ. Βέμπερ,
Σημείωσε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ ενός κειμένου με το οποίο ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει επίσημα τις συνομιλίες για τη διεύρυνση, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.
Υπό αυτές τις συνθήκες βασική επιδίωξη του Τούρκου προέδρου είναι να ρίξει γέφυρες στους Ευρωπαίους και αναμφίβολα η προσπάθειά του αυτή ξεκινά από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Αθήνα βεβαίως κρατά μικρό καλάθι και με μεθοδικό και άκρως διπλωματικό τρόπο έχει κατορθώσει να διευρύνει τις συμμαχίες της και να καταδείξει πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό. Ως εκ τούτου, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν ξεκαθαρίσει ότι αναμένουν σαφείς κινήσεις της Άγκυρας τόσο σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όσο και στο Κυπριακό.
Με αυτά τα δεδομένα τη Δευτέρα, 31 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών πιθανότα θα δει και ο Κυριάκος Μηστοτάκης, προκειμένου να ανταποδώσει την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε συναντήσει τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα.
H διήμερη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα θα ξεκινήσει με ιδιωτική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη. Το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.
Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί προκειμένου να εμπεδωθεί ένα θετικό κλίμα. Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρμαχος της επίλυσης των διαφορών μέσω του ειλικρινούς διαλόγου, έχοντας σταθερά ως γνώμονες το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου θα βρεθεί και η πιθανότητα συνέχισης των διερευνητικών επαφών, ενώ εκτιμάται πως θα προετοιμαστεί το έδαφος για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις υποστηρίζουν πως η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.