Αντιδρά η Ρωσία για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Ζητά να αποκαλύψουν το περιεχόμενο

H Συρία και οι περιφερειακές εξελίξεις ήταν το βασικό θέμα της συνομιλίας Ερντογάν – Πούτιν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Απόψε πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν για το θέμα της Λιβύης στη σκιά της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης και του καθορισμού των ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατ. Μεσόγειο μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολης.

Με ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σχολίασε επίσης την απόφαση της αμερικανικής γερουσίας να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας:

«Δεν θα υπάρξει αναστροφή στη λειτουργία των S-400. Περάσει, δεν περάσει αυτό το ψήφισμα η διαδικασία για τους S-400 θα συνεχιστεί. Πήραμε τους S-400, αυτό τελείωσε. Όλα τα άλλα είναι απλά ενδεχόμενα. Γνωρίζετε ότι θα πρέπει να επιλεγούν άρθρα από τον νόμο CAATSA. Γνωρίζουμε την καλή πρόθεση του Τραμπ. Επειδή πρόκειται για νόμο που πέρασε από το Κογκρέσο, τα χέρια του είναι δεμένα. Ποιο από τα 12 άρθρα στο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις θα επιλέξει, εναπόκειται στον πρόεδρο».

Η Μόσχα ωστόσο περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Δεν είμαστε συμμετέχοντες της εν λόγω συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Λίβυοι και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές… η Ελλάδα, η Κύπρος ανησυχούν για αυτή τη συμφωνία, καθώς παραμένει κρυφή.

Θα ήταν καλό εκ μέρους τους να μιλήσουν (για αυτήν), καθώς υπάρχουν ερωτήματα (όπως) τι είδους εξουσία είχε ο (πρωθυπουργός της GNA Φάγιεζ) αλ Σαράζ να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Πόσο νόμιμες είναι οι υπογραφές αυτών των διακυβερνητικών συμφωνιών», τόνισε ο Μπογκντάνοφ.