Την ερχόμενη Κυριακή θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο γραμματέα του κόμματος

Την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το νέο γραμματέα του κόμματος, στο πλαίσιο της πρώτης πανηγυρικής της συνεδρίασης κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει επισήμως και την πρότασή του.

Έως τώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει διασαφηνίσει τις προθέσεις του ούτε καν στους στενούς του συνεργάτες, κι ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι προσανατολίζεται στη διατήρηση του νυν γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου. Εκ παραλλήλου βεβαίως “τρέχουν” σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει μία γυναίκα για το αξίωμα του γραμματέα είτε ένα πασοκογενές στέλεχος που θα σηματοδοτεί και τη διεύρυνση. Στην περίπτωση που η πρόταση του προέδρου αφορά το σημερινό γραμματέα ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες ενστάσεις από την πλειοψηφία της Κίνησης Μελών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι “προεδρικοί” θα τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα. Πιθανότατα η στάση τους να εξαρτηθεί και από την συνολική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη συγκρότηση των νέων κεντρικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και τους συσχετισμούς αλλά και τις αρμοδιότητες εντός αυτού. Επίσης ερωτηματικό παραμένει το εάν ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στους τομείς της κοινοβουλευτικής ομάδας αναθέτοντας νέους ρόλους στους σημερινούς τομεάρχες ή δίνοντας ευθύνες και σε άλλους βουλευτές. Σ’ αυτό το πεδίο τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν από την επόμενη εβδομάδα κι έπειτα.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα αποφασίσει επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί σε ό,τι αφορά την νέα Κεντρική Επιτροπή για να οριστικοποιηθεί η λίστα των εκλεγμένων μελών.