Την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας

Με μία ακόμη εντυπωσιακή εκδήλωση που θα στηρίζεται στις δυνατότητες της τεχνολογίας-λόγω πανδημίας-συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την παρουσίαση του προγράμματός του, αυτήν την φορά για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας . Στην πρώτη εκδήλωση είχε γίνει η παρουσίαση της πρότασης για το Νέο ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία.

Την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή οικονομολόγων που θα διατυπώσουν τις απόψεις τους για μία βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Πρόκειται για μία απολύτως κοστολογημένη πρόταση που αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις επισημαίνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου τονίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν εμπεριέχει προβλέψεις για την “επόμενη μέρα” της πανδημικής κρίσης και την επούλωση των πληγών. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουν ότι πολλές επιχειρήσεις μπορεί να οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία της τελευταίας εξαμηνιαίας μελέτης του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΒΕΕ που δείχνουν ότι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πλήττονται ασύμμετρα και απειλούνται με λουκέτο. Μία από τις δύο έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για έναν μήνα και τέσσερις στις δέκα αντιμετωπίζουν την προοπτική του κλεισίματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε ότι η παρουσίαση της πρότασης αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την βιώσιμη επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας μετά το πέρας του lockdown.

Αυτή η πρόταση όπως διευκρίνισε στηρίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαγραφή χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στο μοντέλο που έγινε ρύθμιση και το 2019 με κούρεμα στις ασφαλιστικές εισφορές και δυνατότητα εξόφλησης σε 120 δόσεις. Δηλαδή ένα μεσοσταθμικό κούρεμα της ονομαστικής τιμής του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρηματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 40% ή 60% και 120 δόσεις. Ο δεύτερος άξονας αφορά μέτρα ρευστότητας που έχουν ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανακάμψουν. Ο τρίτος άξονας αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα οριστικό Πτωχευτικό Δίκαιο που θα αντικαταστήσει το υπάρχον που οδηγεί σε πτώχευση επιχειρήσεις και νοικοκυριά βγάζοντας στο σφυρί την πρώτη κατοικία.