ΤΙΤΑΝ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη στα 198 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Αύξηση κατά 14% κατέγραψαν οι πωλήσεις του Ομίλου στο εννεάμηνο στα 1,892 δισ. ευρώ χάρη στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων σε όλες τις αγορές και στα αυξημένα επίπεδα τιμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 72% και διαμορφώθηκαν σε €397 εκ. το εννεάμηνο, καθώς αποκαταστάθηκαν τα περιθώρια κέρδους. Όλες οι αγορές κατέγραψαν διψήφια αύξηση της κερδοφορίας χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων, στη δυναμική των τιμών και στη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, σαν αποτέλεσμα των ψηφιακών συστημάτων παραγωγής, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και της συγκράτησης του κόστους ενέργειας.

Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε €198 εκ. το εννεάμηνο του 2023 και τα κέρδη ανά μετοχή (9μήνου) διαμορφώθηκαν στα €2,64.

Ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,5x. Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου σε “BB” με θετική προοπτική, ενώ δόθηκε αξιολόγηση “BB+” από τον οίκο Fitch.

Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε €158 εκ., εστιάζοντας σε έργα ανάπτυξης δυναμικότητας και εργασιών, ενεργειακής αποδοτικότητας και βελτίωσης logistics.

Ανακοινώνεται νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους €20 εκ., το οποίο θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Το 3ο τρίμηνο ο Όμιλος μείωσε περαιτέρω τον δείκτη κλίνκερ προς τσιμέντο (76,9% έναντι 78,4% πέρυσι) και αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (19,1%, +2 ποσοστιαίες μονάδες), μειώνοντας τις ειδικές καθαρές εκπομπές CO2 κατά 2,1%, έναντι του 3ου τριμήνου 2022.

Ο φορέας MSCI αναγνώρισε και πάλι τις κορυφαίες επιδόσεις του Τιτάνα σε θέματα ESG, αξιολογώντας τον Όμιλο με “ΑΑ” για τρίτη συνεχή χρονιά.

Οι θετικές προοπτικές διατηρούνται για το έτος, χάρη στα επίπεδα ζήτησης στις περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου, στα σταθερά επίπεδα τιμών και στην περαιτέρω βελτίωση του κόστους, ως αποτέλεσμα υλοποίησης επενδυτικών έργων.

Όπως αναφέρει η εταιρεία Ο Όμιλος διατήρησε την αναπτυξιακή δυναμική του και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους και κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 5,9% σε €663,2 εκ., συγκριτικά με €626,3 εκ. το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν σημαντική αύξηση ύψους 63,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε €155,5 εκ.

Οι αυξημένοι όγκοι, τα θετικά επίπεδα τιμών, η λειτουργική αποδοτικότητα, το βελτιωμένο ενεργειακό μίγμα και η συγκράτηση του κόστους ενέργειας, συνέβαλαν αθροιστικά στην αποκατάσταση του περιθωρίου κέρδους. Αν και παρατηρήθηκε μερική υποχώρηση του ενεργειακού κόστους σε τομείς όπως των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας -συγκριτικά με τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2022- η αγορά συνέχισε να δέχεται πιέσεις από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις του κόστος εργασίας, των πρώτων υλών και άλλων παραμέτρων του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, η δυναμική θέση του Ομίλου σε αγορές με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά διατήρησε αμείωτη τη ζήτηση τόσο κατά το τρίτο τρίμηνο όσο και κατά της διάρκεια του εννεαμήνου.

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις του Ομίλου το εννεάμηνο του 2023 κατέγραψαν αύξηση 13,9% και διαμορφώθηκαν σε €1.892,2 εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA κατά την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε €396,7 εκ., καταγράφοντας σημαντική αύξηση ύψους 71,5% έναντι του 2022. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €197,6 εκ., έναντι €89,1 εκ. κατά το ίδιο διάστημα του 2022.

Σημειώνεται ότι στις 8 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενός νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €20 εκ. και εκτιμώμενης διάρκειας 9 μηνών. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος αξίας €10 εκ, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2023 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα