Τίτλοι τέλους στον Έβρο: «It’s over» φώναξαν οι Τούρκοι

Οι τουρκικές δυνάμεις απομάκρυναν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τον καταυλισμό στον Έβρο, καθώς όπως έγινε γνωστό εχθές υπάρχουν φόβοι για πιθανά κρούσματα κορονοϊού.

Το πρωί της Παρασκευής Τούρκοι στρατοχωροφύλακες απευθυνόμενοι στους Έλληνες αστυνομικούς που φυλάνε τα σύνορα στον Έβρο, είπαν «it’s over».

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής Τούρκοι αστυνομικοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν πρόσφυγες και μετανάστες από τις Καστανιές και τους γύρω αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από τον Έβρο, οι Τούρκοι αρχικά ζητούσαν από τους μετανάστες να προχωρήσουν οικειοθελώς προς τα σημεία όπου βρίσκονταν λεωφορεία και στη συνέχεια –σε περίπτωση που οι μετανάστες δεν έδειχναν πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές- τους έπαιρναν μαζί τους με τη βία.

Κάποιοι από τους Τούρκους αστυνομικούς γύρισαν προς Έλληνες αστυνομικούς και είπαν: «it’s over». Δίνοντας ουσιαστικά το σήμα της λήξης της πίεσης στα ελληνικά σύνορα. Εάν η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν αποφάσισε να απομακρύνει τους μετανάστες από τον Έβρο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ή για κάποιον άλλον διπλωματικό λόγο θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Μετά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους πίσω έμειναν άδειες σκηνές και αποκαΐδια. Και αυτό γιατί πριν την επιχείρηση είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά στα σύνορα. Πηγές από τον Έβρο σχολίαζαν ότι «ακόμα και την τελευταία ημέρα οι Τούρκοι τα είχαν όλα προσχεδιασμένα. Πριν κάνουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα πάντα. Μπορείτε να μου πείτε πώς οι μετανάστες ήξεραν ότι ήταν η τελευταία τους ημέρα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό; Ποιος έβαλε τη μεγάλη φωτιά αν όχι κάποιος που ήξερε τι θα ακολουθήσει; Συνεπώς ή την έβαλαν οι Τούρκοι ή κάποιος μετανάστης που ενημερώθηκε για το σκοπό αυτό από τις τουρκικές δυνάμεις».

Πάντως οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο παραμένουν σε επιφυλακή καθώς έρχονται συνεχώς δηλώσεις από την Τουρκία οι οποίες λένε πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα επιστρέψουν μόλις τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού.