Το 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 74% του ΠΑΣΟΚ «ψηφίζουν» σύγκλιση και συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων

Μεγάλες είναι οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. 

Στην πρώτη μεγάλη μετεκλογική δημοσκόπηση που διεξήγαγε για λογαριασμό του Libre.gr η εταιρεία πολιτικών ερευνών Opinion Poll, οι ίδιοι οι πολίτες εξηγούν το μήνυμα της κάλπης.

Κι αυτό το μήνυμα είναι σαφές πως στρέφεται πρωτίστως προς την κυβέρνηση από την οποία ζητούν να λάβει αμέσως μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και άλλα θέματα της καθημερινότητας, αλλά και να αλλάξει η νοοτροπία διακυβέρνησης, ενώ ο ανασχηματισμός είναι τελευταίος στη σειρά ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll περιγράφει τον πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και από την πρωτοφανή αποχή, τόσο ως προς την κυβέρνηση που υπέστη την μεγαλύτερη φθορά με μείωση του ποσοστού της κατά περίπου 13 μονάδες από εκείνο των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2023, όσο και ως προς τον χώρο της κεντροαριστεράς, όπου ήδη σημειώνονται παρενέργειες και έντονες διεργασίες.

Που οφείλεται η μεγάλη εκλογική φθορά της Ν.Δ

Ερωτώμενοι για τα θέματα που βάρυναν στην επιλογή τους οι πολίτες εξηγούν το μήνυμα της κάλπης και ιεραρχούν τα επί μέρους ζητήματα που επηρέασαν την ψήφο τους. Είναι σαφές πως η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης ήταν το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο προκρίνεται κατά 40,2%, ακολουθεί η βούληση να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας, συνολικά για την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, κατά 22,6%, ενώ ακολουθεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο (γάμος ομόφυλων ζευγαριών) κατά 16,3%. Προς την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο) οι ερωτώμενοι προκρίνουν κατά 15,7% την αδυναμία τους να διατυπώσουν εναλλακτική πρόταση, ενώ ακολουθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας με 15,6%, η τραγωδία των Τεμπών με 14,6% και άλλα.

Ωστόσο, εκείνο που αποτελεί το πιό σημαντικό εύρημα της δημοσκόπης αφορά στην βούληση που εκφράζει πλειοψηφικά το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας, ακόμα και την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς. Στο σύνολο της κοινής γνώμης, για παράδειγμα, το 57,5% θεωρεί ότι θα ήταν θετική εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου η συμπόρευση των κομμάτων αυτών, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά αυτά “εκτοξεύονται” στο 79,8% και στο 73,5% αντίστοιχα.

Επίσης, το 45,6% στο σύνολο βλέπει θετικά όχι απλά την συνεργασία των δυνάμεων στον ίδιο χώρο αλλά και την ίδρυση ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος! Στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 47,8%, με το 46% να προτιμά την συνεργασία αλλά με αυτονομία, ενώ στο ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 44,9% με το 48% να προτιμά την αυτονομία. Σχετικά με το ποιός θα έπρεπε να ηγηθεί ενός τέτοιου νέου σχήματος, στο σύνολο των ψηφοφόρων προκρίνεται ένα τρίτο πρόσωπο, ενώ υψηλά ποσοστά λαμβάνει η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 40,4% προτιμά τον πρώην πρωθυπουργό να ηγηθεί ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, έναντι 36,8% που επιλέγουν τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της δημοσκόπησης του Libre

Πολύ  σημαντικά ευρήματα προκύπτουν από την έρευνα της OPINIONPOLL για το Libre.gr αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές τόσο για το τα μηνύματα των πολιτών για το συνολικό αποτέλεσμα, όσο και για το πως βλέπουν τις διεργασίες στα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

  1. Ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα

Το 32.65 % όσων απαντούν δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και σ΄αυτό πρέπει να συσταθμίζεται η επίδοση του κόμματος που ψήφισαν , αλλά και η συνολική αρχιτεκτονική του εκλογικού αποτελέσματος , οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως καταγράφηκαν.

Πιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΙΚΗΣ με 58.8%, της ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ με 54.6%, της Ν.Δ με 50.7% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 36.7%. Στα υπόλοιπα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 21.9%, ΠΑΣΟΚ 26.5%, Κ.Κ.Ε 29.6%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 26.7%. Στο ερώτημα ποιο κόμμα αναδεικνύεται πιο ενισχυμένο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συγκεντρώνει το 38.1%, η απάντηση Κανένα με 21.3%, η Ν.Δ με 14%,  το ΠΑΣΟΚ με 4.9%, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κ.Κ.Ε με 4.7% και τα δύο κ.λ.π.

2. Ποιά θέματα κυριάρχησαν στην επιλογή της ψήφουΤι πρέπει να κάνει τώρα ο πρωθυπουργός

Ως θέματα που βάρυναν στην επιλογή  των πολιτών αναδεικνύονται : Η ακρίβεια με 40.2% , η βούληση να σταλεί μήνυμα διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση 22.6%, η βούληση να σταλεί μήνυμα και στην Κυβέρνηση και σε κόμματα της Αντιπολίτευσης , ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών με 16.3%, η αδυναμία προβολής εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση με 15.7%, τα προβλήματα καθημερινότητας ( κατάσταση Ε.Σ.Υ, θέματα ασφάλειας ) με 15.6%, η τραγωδία των Τεμπών με 14.6% κ.λ.π. Σημειώνεται ότι ο κάθε ερωτώμενος είχε την δυνατότητα δύο απαντήσεων.

Οι πολίτες απαντούν ότι τα βήματα που πρέπει κυρίως να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι ( δυνατότητα μίας απάντησης) : Άμεσα μέτρα για την ακρίβεια 40.2%, δραστικά μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας με 22.6%, αλλαγή νοοτροπίας διακυβέρνησης 14.6%, προώθηση μεταρρυθμίσεων 8.7%, ανασχηματισμός 3.2%.

Στην επόμενη κάρτα γίνεται σαφές πως ενόψη του ανασχηματισμού οι πολίτες δεν ζητούν μόνο αλλαγές προσώπων αλλά σημαντικές διορθώσεις στην μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική κυρίως στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιλογή για ριζικό ανασχηματισμό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτών μόνο κατά 3,2%, ενώ το 14,6% πέραν των άλλων ζητά και αλλαγή νοοτροπίας διακυβέρνησης. Αυτό, όμως, που προέχει είναι ότι το 40,2% ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να πάρουν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη

Στο σύνολο, το 28.2% θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα για ΣΥΡΙΖΑ και Στ. Κασσελάκη έναντι ενός 65% που έχει αντίθετη άποψη. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη. Το 65.8% το θεωρεί, ενώ το 30.7% έχει αντίθετη άποψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό εκείνων που θεωρούν θετικό το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιο του ποσοστού που συγκέντρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα (ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ) φτάνει στο 65,8% και ένα περίπου 30% δηλώνει μη ικανοποιημένο.

Το 66.5% στο σύνολο θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης με το 19.7% να πιστεύει ότι θα μπορέσει να κάνει τις αλλαγές που έχει πει.

Ωστόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 54% πιστεύει ότι θα κάνει τις αλλαγές ενώ το 39.8% θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει φαινόμενα αμφισβήτησης και εσωστρέφειας. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό, πιθανότατα, και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Κασσελάκη να αλλάξει εκ βάθρων το κόμμα

Στο σύνολο, το 41% θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 28.8%, ότι θα πρέπει να μείνει σταθερός στην παραδοσιακή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , το 55.8% κρίνει ότι πρέπει να τα αλλάξει όλα εκ βάθρων, με το 23.6% να θεωρεί ότι πρέπει να μείνει σταθερός στην παραδοσιακή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη– Στα δύο οι ψηφοφόροι για το μήνυμα της κάλπης ως προς το κόμμα τους

Ρευστή είναι η κατάσταση στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ καθώς περίπου επτά στους δέκα ψηφοφόρους (στο σύνολο) θεωρούν πως το κόμμα και ο αρχηγός του δεν βγήκαν ενισχυμένοι από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

 

Στο σύνολο, το 26.6% θεωρούν ότι βγαίνουν ενισχυμένοι από την εκλογική μάχη με το 68.8% να έχει αντίθετη άποψη.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 49.5% θεωρεί ότι βγήκαν ενισχυμένοι , με το 50.5% να έχει αντίθετη άποψη. Εμφανίζεται δηλαδή μια εικόνα κόμματος που οι απόψεις ισομοιράζονται στα δύο. 

Στο σύνολο, το 20.9% θεωρεί ότι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα προχωρήσει στην προώθηση αλλαγών και πρωτοβουλιών αδιαμφισβήτητος, με το 68% να έχει άποψη ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα αμφισβήτησης.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 39.2% θεωρεί ότι θα προχωρήσει αδιαμφισβήτητος , με το 49.5% να έχει αντίθετη άποψη. Δηλαδή, ένας στους δύο ψηφοφόρους του κόμματος θεωρεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτωπο αμφισβήτησης, κάτι το οποίο είδαμε ήδη να εκδηλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ;- ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μόνος του, ούτε το ΠΑΣΟΚ, μπορούν να αμφισβητήσουν ευθέως την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την αίσθηση που επικρατεί με μεγάλη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. ‘Οπως προκύπτει από την δhμοσκόπηση της Opinion Poll για το libre, επτά σους δέκα δηλώνουν ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 71.9% πιστεύει ότι κανένα κόμμα της Κεντροαριστεράς με τον σημερινό του ηγέτη από μόνο του και αν δεν γίνουν αλλαγές  δεν μπορεί στην προοπτική των Βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη. Μόνο το 23.1% έχει αντίθετη άποψη.

Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αισθητά υψηλότερο ποσοστό πεποίθησης ( ότι μπορεί το κόμμα τους να νικήσει τη Ν.Δ) της τάξης του 47.4% ότι μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αυτή την άποψη την έχει το 25.5%.

 Για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς 

Συντριπτικά ποσοστά (πάνω από 70%) διαθέτει στα εκλογικά σώματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ η προοπτική σύγκλισης των δύο κομμάτων αλλά και μικρότερων -όπως η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- στον χώρο της κεντροαριστεράς και στόχο να συγκροτηθεί ανταγωνιστικός πόλος με προοπτική διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. Οι συζητήσεις που έχουν ήδη εκκινήσει σε επίπεδο μεσαίων και ανώτερων στελεχών από τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως αποτυπώνονται και στην βούληση των πολιτών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του libre.

Το 57.5% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι θα ήταν θετική εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου η σύγκλιση και συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και ότι θα την καθιστούσαν υπολογίσιμο αντίπαλο. Αντίθετη άποψη έχει το 38.6%.

Αξίζει να επισημανθεί πως θετική ανταπόκριση με πολύ υψηλά ποσοστά υπάρχει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 79.8% , αλλά και του ΠΑΣΟΚ με 73.5%.

Είναι φανερό ότι η ανάγκη δημιουργίας ενός υπολογίσιμου αντίπαλου πόλου στην Ν.Δ αξιολογείται θετικά κατά πλειοψηφία, με πολύ ενδιαφέρον, μάλιστα, χαρακτηριστικό, ότι και το 38.6% των ψηφοφόρων της Ν.Δ να βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Ποιά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για την συγκρότηση νέου πόλου της κεντροαριστεράς

Τα δύο σενάρια συνεργασιών: α. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, β. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι αυτά που πρωταγωνιστούν στις επιλογές των ψηφοφόρων ως καλύτερη εξέλιξη για την συγκρότηση υπολογίσιμου πόλου απέναντι στη Ν.Δ.

Αναλυτικά:

Το 51.8% δεν θεωρεί ρεαλιστικό ότι μπορεί να γίνουν βήματα σ΄αυτή την κατεύθυνση , ενώ το 42.5% έχει αντίθετη άποψη. Πάντως ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία η οποία είναι οριακά και κάπως πιο συγκρατημένη στο ΠΑΣΟΚ. Το 64.7% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 31.6% και το 50.5% του ΠΑΣΟΚ έναντι 45.4% θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικό.

Στο ερώτημα ποια κόμματα της κεντροαριστεράς πρέπει να συνεργαστούν σε ένα τέτοιο μέτωπο κατά της Ν.Δ και του Κ. Μητσοτάκη στο σύνολο, επιλέγονται: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 26.8%, ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 20.5%, ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 12.7%,  ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 8.8%.  

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές είναι: ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 39.5%, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 29.8%, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 12.3%, ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.6%.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ως « εταίροι» επιλέγονται : ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 35.7%, ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 26.5%, ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 25.5%, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2%.

Σε μια τέτοια σύγκλιση το 26.6% θεωρεί ότι θα πρέπει να ηγηθεί ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου Κόμματος, το 5.7% ο Πρόεδρος κάποιου άλλου από αυτά που θα συμμετέχουν και το 54.4% ένα τρίτο πρόσωπο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , το 56.1% επιλέγει τον Πρόεδρο του μεγαλύτερου, το5.3% άλλου κόμματος και το 29.8% κάποιο τρίο πρόσωπο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 24.5% απαντά τον Πρόεδρο του μεγαλύτερου, το 2% άλλου κόμματος από αυτά που θα συμμετέχουν και το 64.3% ένα τρίτο πρόσωπο.

Στην περίπτωση συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (ή και άλλου μικρότερου κόμματος) και ως προς τον ηγέτη ενός νέου φορέα, οι μεν ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτιμούν κατά πλειοψηφία τον πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος, ενώ εκείνοι του ΠΑΣΟΚ προκρίνουν ένα τρίτο πρόσωπο

Ο “χάρτης” των συγκλίσεων- Αναλυτικά τι ζητούν οι ψηφοφόροι από ένα νέο φορέα- Ο ρόλος των προσώπων και η παράμετρος του Αλέξη Τσίπρα

Στο σύνολο των ψηφοφόρων (όλα τα κόμματα) το 48.2% θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρόλο να διαδραματίσει έναντι ενός 43.2% που έχει αντίθετη άποψη( γράφημα επάνω). Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 69.3% θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ρόλο σ΄αυτές τις διεργασίες  και στο ΠΑΣΟΚ αυτή την άποψη έχει το 46.9%. Συμπερασματικά: επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αξιολογούν πως ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο πεδίο των πιθανών συγκλίσεων μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Νέο κόμμα της κεντροαριστεράς- Το θέλουν περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 45.6% βλέπει θετικά όχι απλά μια συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς αλλά και την ίδρυση ενός νέου Κεντροαριστερού κόμματος. Αντίθετη άποψη έχει το 45.7%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα της ευρύτερης κεντροαριστεράς τάσσεται το 47.8% έναντι 46% που τάσσονται κατά και στο ΠΑΣΟΚ το 44.9% έναντι 48%.

Το 36.6% κρίνει ότι υπάρχουν οι πολιτικές, προγραμματικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για μια τέτοια ίδρυση , με το 56.1% να έχει αντίθετη άποψη.

Το 42.1% του ΣΥΡΙΖΑ και το 44.9% του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις , με το 53.5% και το 48% αντίστοιχα να έχουν αντίθετη άποψη.

Ποιός προκρίνεται για ηγέτης ενός νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς

Για το ποιος μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου νέου κόμματος , το 16.4% επιλέγει τον Α. Τσίπρα, το 9.4% τον Σ. Κασσελάκη , το 6.7% τον Ν. Ανδρουλάκη και το 54.1% ένα άλλο στέλεχος από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό (πίνακας κάτω) πως ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ στις ευρωεκλογές, το 44,2$ εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει ρόλο στις διεργασίες στην κεντροαριστερά, ενώ αρκετά υψηλά είναι και τα ποσοστά που πιστεύουν το ίδιο και στα άλλα κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές είναι: Α. Τσίπρας 40.4%, Σ. Κασσελάκης 36.8%, άλλο στέλεχος 17.5% και ο Ν. Ανδρουλάκης 0.9% . Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι επιλογές με σειρά κατάταξης είναι: Άλλο στέλεχος 58.8%, Ν. Ανδρουλάκης 21.6%, Α. Τσίπρας 9.3%, Σ. Κασσελάκης 2.1%.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Ο Γιώργος Αμυράς παίρνει την έδρα του Κώστα Τασούλα στη Βουλή
15 Ιανουαρίου, 2025
Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο πολιτικός που πρότεινε ο πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας προτάθηκε από τη ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Live οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Μήνυμα Μητσοτάκη στις 11:00 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αναβλήθηκε η συνάντηση με τη Σακελλαροπούλου
15 Ιανουαρίου, 2025
Ώρα μηδέν για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου και η διαδικασία εκλογής
15 Ιανουαρίου, 2025
Χαλκιδική: Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο με κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ
15 Ιανουαρίου, 2025
Το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και η σύνδεση με την υπόθεση του Κολωνού: «Οι καταθέσεις της 12χρονης να εξεταστούν εκ νέου»
15 Ιανουαρίου, 2025
Ο συνταγματάρχης που συνελήφθη με το υλικό παιδικής πορνογραφίας χρησιμοποιούσε το ίντερνετ του γείτονά του για να καλύπτει τα ίχνη του
15 Ιανουαρίου, 2025