Το απόρρητο non – paper που στέλνει η Τουρκία στις ξένες πρεσβείες για να στηρίξει τις προκλητικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο

Το OPEN φέρνει στο φως της δημοσιότητας το απόρρητο non paper των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Η Άγκυρα διακινεί το συγκεκριμένο έγγραφο στις ξένες πρεσβείες για να στηρίξει τις αδιανόητες θέσεις και εδαφικές διεκδικήσεις της κατά της χώρας μας.

Την ώρα που η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας κλιμακώνεται επικίνδυνα και οι προκλήσεις της γείτονος είναι διαρκείς, αποκαλύπτεται το απόρρητο non – paper «φωτιά» που επιβεβαιώνει τις ελληνικές ανησυχίες.

Όπως μετέδωσε το OPEN η Τουρκία διανέμει το δισέλιδο έγγραφο με 16 σημεία στις ξένες πρεσβείες για να δικαιολογήσει γιατί ακύρωσε το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, τη συνάντηση δηλαδή Μητσοτάκη – Ερντογάν που γινόταν σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Στο non paper, μεταξύ άλλων η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Σε άλλο σημείο του, η Τουρκία υποστηρίζει ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά και πέφτεις από τουρκικά μαχητικά. Στις 27 Απριλίου μάλιστα είχαμε 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Τρίτο σημείο του non-paper είναι ότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας ενώ η Αθήνα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία δε στρέφεται εναντίον κανενός.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του OPEN για το απόρρητο τουρκικό non paper:

Η Άγκυρα ακόμα κατηγορεί την Αθήνα για επιστροφή μεταναστών χρησιμοποιώντας τον όρο pushbacks και κατηγορεί την Αθήνα για απάνθρωπη μεταχείριση, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Αχρίδα και θα συμμετάσχει σε φόρουμ των Πρεσπών, ενώ έχει απαντήσει θετικά ότι θα λάβει μέρος και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ δεν προβλέπεται καμιά διμερής συνάντηση.

-Ad-