Το Brexit στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρβιτσιώτη με την Βρετανίδα πρέσβη στην Ελλάδα

Το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι το επόμενο διάστημα οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις διμερείς τους σχέσεις.

Ως τομείς συνεργασίας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για από κοινού παρακολούθηση, αναφέρθηκαν η ναυτιλία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ο συντονισμός κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη επικαιροποίησης της διμερούς μορφωτικής και πολιτιστικής συμφωνίας. Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προστασία των υφιστάμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων από την πρόσφατη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι ανάλογη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και για την προστασία τυχόν νέων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αποστασιοποίηση του από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της, η κα Σμιθ ευχαρίστησε τον κύριο Βαρβιτσιώτη για την εντατική προετοιμασία της ελληνικής Διοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ.

Εξέφρασε περαιτέρω την ικανοποίησή της για το Σχέδιο Δράσης Ελλάδος -Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση και τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού πλαισίου των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, στον τομέα της άμυνας.

Συζητήθηκαν, πέραν των θεμάτων διμερούς συνεργασίας και περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένης της ενεργοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό. Τέλος, συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες ανταλλάξουν επισκέψεις, όταν το επιστρέψουν οι εκατέρωθεν υγειονομικές συνθήκες.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Kύκλωμα διαφθοράς: Η αναζήτηση βίλας και οι κρυψώνες των 488.000 – Αποκαλυπτικοί διάλογοι στη δημοσιότητα
22 Μαρτίου, 2025
Ανήλικοι ξυλοκόπησαν πατέρα και γιο
22 Μαρτίου, 2025
Στο δικαστικό μέγαρο ο Εκρέμ Ιμάμογλου – Σοβαρά επεισόδια στις μαζικές συγκεντρώσεις
22 Μαρτίου, 2025
Χειροπέδες σε άνδρα που βρέθηκε με πάνω από 195.000 κροτίδες
22 Μαρτίου, 2025
Φρίκη! 130 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
22 Μαρτίου, 2025
Αττική: Ξεδοντιάστηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας εγγράφων – Η λεία τους ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ
22 Μαρτίου, 2025
Όπου φύγει – φύγει οι Αθηναίοι για το 3ημερο της 25ης Μαρτίου: 36.000 αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια της Αθήνας
22 Μαρτίου, 2025
Καλάθι του Πάσχα: Συνεχείς έλεγχοι για συγκράτηση των τιμών και διασφάλιση της ποιότητας
22 Μαρτίου, 2025
ΗΠΑ: Τρεις νεκροί και 14 τραυματίες από πυροβολισμούς – Διαφεύγουν οι δράστες
22 Μαρτίου, 2025
Αναστασία Γιάμαλη για τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ενοχοποιούνται τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης»
22 Μαρτίου, 2025