Το «χαστούκι» του… αιώνα στον Ερντογάν για τον χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση

Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία για τον παράνομο χάρτη που δημοσιοποίησε πριν από 15 ημέρες και με τον οποίο διευρύνει τα όρια έρευνας και διάσωσης, «γκριζάροντας» επί της ουσίας το μισό Αιγαίο.

Δεν υφίσταται καμία αλλαγή στα ισχύοντα όρια και αρμοδιότητες για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) Αθηνών, υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η γενική γραμματέας του ICAO Φάνγκ Λιού (Fang Liu) στην απαντητική της επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αναφορικά με τον πρόσφατα εκδοθέντα παράνομο τουρκικό κανονισμό για τα όρια και αρμοδιότητες για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) Αθηνών, υπογραμμίζει ότι ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στα όρια και αρμοδιότητες SAR Αθηνών, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το δίκαιο της ελληνικής θέσης.

Στην εν λόγω επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κα Λιού επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση τροποποίησης των ορίων αυτών από την τουρκική πλευρά και ότι εν πάσει περιπτώσει τα όρια μπορούν να τροποποιηθούν μόνο εάν υπάρχει συμφωνία από όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Ελλάδας.

Ο προκλητικός τουρκικός χάρτης
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα, στις 18 Οκτωβρίου είχε ανακοινώνει ευθαρσώς και εν μέσω τυμπανοκρουσιών την υπερψήφιση νέου νόμου με τον οποίο διευρύνει την περιοχή ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας έλεγε ότι το μισό Αιγαίο μαζί με τα νησιά μας είναι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση.

Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, έχει αναρτήσει και σχετικό χάρτη στον οποίο φαινόταν να έχει «μαρκάρει» το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέθανε ο εφοπλιστής Γιώργος Λιγνός
12 Φεβρουαρίου, 2025
Οικιακή βοηθός άρπαξε κοσμήματα αξίας 8.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων στη Συγγρού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη στον Πειραιά αστυνομικός για βιασμό ανηλίκου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λ. Συγγρού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μεξικό: Τουλάχιστον 38 νεκροί στη σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο – Τουλάχιστον ένας νεκρός
12 Φεβρουαρίου, 2025
Δολοφονία στην Πιερία: Ανοικτό το ενδεχόμενο να θάφτηκε ζωντανός ο 58χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Γ. Παπαδόπουλος για σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό: «Δεν υπάρχει τίποτα το πρωτοφανές»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Προσοχή! Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
12 Φεβρουαρίου, 2025