Το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Αυξάνονται οι ασθένειες από το τσίμπημα κουνουπιού

Την προηγούμενη χρονιά, η Ευρώπη κατέγραψε όσα μεταδιδόμενα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού, είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα 11 χρόνια, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Τα κρούσματα σημειώθηκαν κυρίως στη Γαλλία.

Κατά το διάστημα 2010 και 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 74.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το ECDC προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή της Ευρώπης –ανάμεσά τους ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών.

«Αν αυτό συνεχιστεί μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», λέει η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τρόπους ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών, στην ενίσχυση της παρακολούθησης και στην αύξηση των προσωπικών προστατευτικών μέτρων», λέει.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), το οποίο μεταφέρει τον ιό Τσικουνγκούνια, τον κίτρινο πυρετό και τον δάγκειο πυρετό, κινείται βορειότερα και δυτικά στην Ευρώπη.

Το κουνούπι τίγρης εντοπίστηκε τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο και πιθανόν να κάνει και νέες επιδρομές, προστίθεται.

Ενώ τα ποσοστά κάποιων νόσων μεταδιδόμενων από τα κουνούπια στην Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ή ακόμη και έχουν μειωθεί λίγο (π.χ του ιού Ζίκα και της ελονοσίας), τα ποσοστά άλλων–όπως ο δάγκειος πυρετός–έχουν αυξηθεί «εντυπωσιακά», προσθέτει το ECDC.

Τα ποσοστά του δάγκειου πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως. Αυτό τον χρόνο η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Σουδάν και πρόσφατα το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περισσότερες περιοχές εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιέρω αύξησης των μολύνσεων εξαιτίας του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο που επηρέαζει τα καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Τι θα ισχύει με τα ταξί στην Αθήνα
19 Νοεμβρίου, 2024
Μαρίνα Σταυράκη γράφει βιβλίο: «Θα καλούσα τον Πατούλη στην παρουσίαση, αν μπορούσε να το αντέξει»
19 Νοεμβρίου, 2024
Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας για τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ
19 Νοεμβρίου, 2024
Η Νατάσα Θεοδωρίδου έβαλε τέλος στην κόντρα της με τον Γιώργο Θεοφάνους – Όσα είπε για τον μουσικοσυνθέτη
19 Νοεμβρίου, 2024
39χρονος έβρισε αστυνομικό, τον χτύπησε και τον έφτυσε – Χαμός στον Βόλο
19 Νοεμβρίου, 2024
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο Νίκος Ρωμανός
19 Νοεμβρίου, 2024
«Γιάφκα» Αμπελοκήπων: Νέα δεδομένα από τη σύλληψη γνωστού αντιεξουσιαστή, πρώην εγκλείστου φυλακών
19 Νοεμβρίου, 2024
Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αυτή είναι η αλήθεια για τις φήμες που θέλουν την Καραβάτου να είναι σε σχέση τον Φερεντίνο
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός – Αρναούτογλου: Υπό την απειλή νέας κακοκαιρίας η χώρα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
19 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Νέος ισχυρισμός της Ειρήνης Μουρτζούκου – «Έβαλες εσύ το παιδί για ύπνο πεθαμένο»
19 Νοεμβρίου, 2024