Το ημερολόγιο προς το «θερμό επεισόδιο»: Οι ημερομηνίες-σταθμός με τις προκλήσεις

Με αφετηρία την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Σάρατζ και φτάνοντας μέχρι τη δημιουργία της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης στον ΕΒρο και το επεισόδιο με τον εμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά της Κω, η Αγκυρα δείχνει να επιδιώκει πλέον ένα θερμό επεισόδιο.

27 Νοεμβρίου 2019: Με το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και έναν δίαυλο εξόδου στο Αιγαίο στη βάση του μαξιμαλιστικού σχεδιασμού της Γαλάζιας Πατρίδας.

8 Δεκεμβρίου 2019: Το μνημόνιο δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα της κυθερνήσεως και τυπικά τίθεται σε ισχύ.

12 Δεκεμβρίου 2019: Η Τουρκία καταθέτει το μνημόνιο στον OHE προς καταγραφή και ζητεί την ανάρτησή του η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα.

31 Ιανουαρίου 2020: Το ερευνητικό Uruc Reis μπαίνει στο ελληνικό FIR την ημέρα της επετείου των Ιμίων. Αναχωρεί την επόμενη μέρα με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ.

28 Φεβρουαρίου 2020: Η Τουρκία ανακοινώνει ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι ανοιχτά. Ξεκινά μια οργανωμένη επιχείρηση καθοδήγησης μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά σύνορα στον Εβρο και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στη συνοριογραμμή.

5 Μαρτίου 2020: Με δώδεκα υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου σε μία ημέρα η Τουρκία ξεπέρασε με 134 υπερπτήσεις από την αρχή του 2020 το ρεκόρ όλης της προηγούμενης χρονιάς (124 υπερπτήσεις το 2019).

6 Μαρτίου 2020: Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενοχλεί ελληνικό σκάφος του Λιμενικού στο Αιγαίο και φτάνουν στα όρια της σύγκρουσης.

9 Μαρτίου 2020: Ο Ερντογάν επιστρέφει από τις Βρυξέλλες και την άγονη συνάντηση με την ηγεσία της EE για το Προσφυγικό κατηγορώντας την Ελλάδα ότι πρέπει πρώτα να μάθει το Διεθνές Δίκαιο και να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δύο ημέρες αργότερα παρομοιάζει τη στάση της Ελλάδας με την τακτική των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης,

11 Μαρτίου 2020: Τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του στη θαλάσσια περιοχή της Κω εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από τον ΕΒρο κοντά στην Ορεστιάδα σε ύψος μόλις 150 μέτρων παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο πόνου χερσαία περιοχή.

Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ