Το Ιράν προειδοποιεί για σύγκρουση με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, το Ιράν προειδοποίησε την επόμενη κυβέρνηση της Αμερικής εναντίον λαθεμένων στρατηγικών υπολογισμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρατεταμένη στρατιωτική αναμέτρηση.

«Προσέξτε, μην κάνετε στρατηγικά σφάλματα ή λάθος υπολογισμούς», ανέφερε ο Χουσέιν Σαλαμί, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, χωρίς ποτέ να αναφερθεί ονομαστικά στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλαμί, ο «εχθρός» μπορεί να νομίζει ότι η Τεχεράνη είναι αποδυναμωμένη. Αλλά, πρόσθεσε, το Ιράν έχει εκσυγχρονισμένες ένοπλες δυνάμεις και είναι έτοιμο για «μεγάλες και παρατεταμένες μάχες εναντίον του εχθρού και των συμμάχων του στην περιφέρεια», σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Παρά τις δηλώσεις αυτές του ιρανού ανώτατου αξιωματικού, δυτικοί ειδικοί τονίζουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει βρεθεί τελευταία όντως σε μειονεκτική θέση, ειδικά μετά τις εξελίξεις του πολέμου στον Λίβανο και την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα.

Οι ελλείψεις ενέργειας και η μόλυνση της ατμόσφαιρας ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες και δημόσιους θεσμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία πως η ένταση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αφού αναλάβει την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος. Κάποιοι από αυτούς θεωρούν πως αυξάνονται οι πιθανότητες επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο πανικού στον πληθυσμό, η Τεχεράνη δίνει τελευταία έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών και δικτύων ανεφοδιασμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα της μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στην περιφέρεια.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Β. Μακεδονία – Μίτσκοσκι: «Αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα»
16 Μαρτίου, 2025
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας – «Έτοιμοι να προσφέρουμε»
16 Μαρτίου, 2025
Κίνηση τώρα: Σύγκρουση οχημάτων στη Λ. Κηφισού
16 Μαρτίου, 2025
Στο νοσοκομείο η Μαργαρίτα Παπανδρέου
16 Μαρτίου, 2025
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 33 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταστροφικές καταιγίδες
16 Μαρτίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη
16 Μαρτίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στο Περιστέρι: Συνελήφθη η 22χρονη οδηγός του ΙΧ
16 Μαρτίου, 2025
Κοζάνη: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή
16 Μαρτίου, 2025
Σοκ! 61χρονος αυτοκτόνησε στο σπίτι του – Κρεμάστηκε από κουρτινόξυλο
16 Μαρτίου, 2025
Γνωστός Κρητικός λυράρης προσήχθη από την ΕΛ.ΑΣ.
16 Μαρτίου, 2025