Το Ιράν ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον ΟΗΕ

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα αποτελεί ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος του Ιράν τάχθηκε σήμερα υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ από τον ΟΗΕ, κατά τους εορτασμούς της 45ης επετείου της ισλαμικής Επανάστασης.

Η στήριξη στους Παλαιστινίους επικράτησε φέτος στις παραδοσιακές εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1979 στο Ιράν με τον πρόεδρο Ραϊσί αναφερόμενος στο Ισραήλ να λέει πως «προτείνουμε να αποκλειστεί η σιωνιστική οντότητα από τα Ηνωμένα Έθνη».

Διότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα αποτελεί ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και οι υποστηρικτές αυτού του εγκληματικού καθεστώτος είναι οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες», συμπλήρωσε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζάντι στην Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβίασε 400 διακηρύξεις, ψηφίσματα και συμφωνίες» που συνάφθηκαν στους κόλπους «διεθνών οργανώσεων».

Το Ιράν παρουσιάζεται ως ένας από τους βασικούς συμμάχους της Χαμάς στον πόλεμο που ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου από μια άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που πραγματοποιήθηκε βάσει επίσημων δεδομένων των ισραηλινών αρχών.

Ως αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να «εξοντώσει» τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια επίθεση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 28.000 ανθρώπων στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στην πλατεία Αζάντι της Τεχεράνης, ορισμένοι από το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσαν φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως και του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε σε μια επιδρομή του αμερικανικού στρατού τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη.

Στην εκδήλωση ακούγονταν συνθήματα όπως «Κάτω οι ΗΠΑ», «Κάτω το Ισραήλ», «Κάτω η Βρετανία», οι κυριότεροι αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από το 1979.

-Ad-