En esta imagen, distribuida por el ejército de Israel el 2 de noviembre de 2023, se muestra su campaña terrestre dentro de la Franja de Gaza. (Fuerzas de Defensa de Israel vía AP)

To Iσραήλ ανακοίνωσε στοχευμένη χερσαία επιχείρηση με την ονομασία «Βέλη του Βορρά » στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι οι χερσαίες δυνάμεις άρχισαν «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ» στη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου. Σε ανακοίνωσή του o IDF ανέφερε ότι οι στόχοι βρίσκονταν σε χωριά κοντά στα σύνορα που «αποτελούσαν άμεση απειλή για τις κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό υποστήριξαν τις χερσαίες δυνάμεις με πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση. Η περιοχή στο βόρειο Ισραήλ που περιλαμβάνει τρεις κοινότητες χαρακτηρίστηκε «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», τα λιβανέζικα στρατεύματα αποσύρθηκαν από αρκετές θέσεις στα νότια της Λιβάνου, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις περιορισμένης κλίμακας.

Η ανακοίνωση του IDF

«Σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού συμβουλίου, πριν από λίγες ώρες, οι IDF άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές με βάση ακριβείς πληροφορίες εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF επιχειρούν σύμφωνα με ένα μεθοδικό σχέδιο που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό των IDF υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις με πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή. Οι επιχειρήσεις αυτές εγκρίθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου. Η επιχείρηση “Βόρεια Βέλη” θα συνεχιστεί σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης και παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία.» ανέφεραν σε ανάρτηση στο X

Ανακοινώνοντας τις χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ είπε ότι η εκστρατεία, που ονομάζεται Επιχείρηση Βόρεια Βέλη, θα συνεχιστεί σύμφωνα με την εκτίμησή του για την κατάσταση και «παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία». Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επιχειρεί βάσει ενός «μεθοδικού σχεδίου που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες». «Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την επίτευξη των στόχων του πολέμου και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τους πολίτες του Ισραήλ και να επιστρέψουν οι πολίτες του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», ανέφερε ο IDF.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Τεράστιες εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και φλόγες ήταν ορατά σε ζωντανή μετάδοση του Reuters.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα μεσάνυχτα λέγοντας ότι στόχευσε τις κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων πάνω από τα λιβανέζικα σύνορα στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την ίδια ώρα δήλωνε ότι η επόμενη φάση του πολέμου θα ξεκινήσει σύντομα. Το Ισραήλ στοχεύει να επιστρέψει στην πατρίδα τους Ισραηλινούς που έχουν εκτοπιστεί από τους πυραύλους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους συνοριακού πολέμου.

Τα λιβανέζικα στρατεύματα αποσύρθηκαν περίπου 5 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Ο στρατός του Λιβάνου έχει μείνει ιστορικά στο περιθώριο των μεγάλων συγκρούσεων με το Ισραήλ και τον τελευταίο χρόνο των εχθροπραξιών δεν έχει βάλλει εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και τη Βηρυτό τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση έως 4 Οκτωβρίου για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024
1 Οκτωβρίου, 2024
Γιαγιά στο Ηράκλειο γέννησε το εγγονάκι της – Το σπάνιο σύνδρομο της κόρης της
1 Οκτωβρίου, 2024
Κέρκυρα: Μάνα και κόρη πνίγηκαν στο Σιδάρι μέσα σε υψηλό κυματισμό
1 Οκτωβρίου, 2024
Δημόσιο: Πού θα γίνουν οι 19.181 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
1 Οκτωβρίου, 2024
Επιχειρήσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου: Η Χεζμπολάχ ανακοινώνει απώλειες, το Ισραήλ ξεκινά περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις
1 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα: Επίθεση σοκ ταξιτζή σε διεμφυλική γυναίκα και τον φίλο της
1 Οκτωβρίου, 2024
Nova: Δωρεάν επικοινωνία για τους συνδρομητές κινητής πουυ πλήττονται λόγω πυρκαγιών στον Νομό Κορινθίας
1 Οκτωβρίου, 2024
To Iσραήλ ανακοίνωσε στοχευμένη χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο
1 Οκτωβρίου, 2024
ΑΔΕΔΥ: Άλλαξε την ημερομηνία της απεργίας της και συμβαδίζει με τη ΓΣΕΕ στις 20 Νοεμβρίου
1 Οκτωβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Φίλης: Οι συνθήκες εξόντωσης Νασράλα και η σημασία των εκλογών στις ΗΠΑ (vid)
1 Οκτωβρίου, 2024