A shell fired from Israel explodes over the southern Lebanese border village of Khiam on September 11, 2024. Lebanon's Hezbollah has traded near-daily fire with Israeli forces in support of ally Hamas since the Palestinian militant group's October 7 attack triggered war in the Gaza Strip, with repeated escalations during more than 11 months of the cross-border violence. (Photo by Rabih DAHER / AFP)

Το Ισραήλ απορρίπτει τη διεθνή έκκληση για κατάπαυση του πυρός

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε χθες πως ο στρατός του θα συνεχίσει τη μάχη με τη Χεζμπολάχ «με όλη την απαραίτητη ισχύ».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύτηκε χθες Πέμπτη πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ πριν από «τη νίκη», απορρίπτοντας διεθνή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών, κι οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του Λιβάνου.

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Το λιβανικό κίνημα ορκίζεται πως θα συνεχίσει τη δράση του «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολάχ που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του χθες βράδυ.

Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολάχ, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Σημείωσαν πως εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες, πύραυλοι και drones από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ χθες.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανέφερε πως εκτόξευσε κάπου εκατό ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν σκοτώσει πάνω από εφτακόσιους ανθρώπους από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν στον Λίβανο, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 πολίτες της χώρας κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.

Ο Χασάν Σλιμ πήρε την ηλικιωμένη μητέρα του και πήγαν να βρουν καταφύγιο στο έδαφος της Συρίας, παρότι η γειτονική χώρα έχει γίνει κομμάτια εξαιτίας του εμφυλίου που διαρκεί από το 2011. «Αποφεύγαμε τη Συρία, εξαιτίας του πολέμου, όμως ο πόλεμος έφτασε τώρα στην πόρτα μας», εξήγησε ο 24χρονος, που είναι άνεργος.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, μαζί με αραβικές και δυτικές χώρες, κάλεσαν προχθές Τετάρτη να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» προκειμένου να δοθεί «ευκαιρία στη διπλωματία».