This image grab taken from footage released by the Israeli army on May 7, 2024 shows the 401st Brigade's combat team tanks entering the Palestinian side of the Rafah border crossing between Gaza and Egypt in the southern Gaza Strip on May 7, 2024. The Israeli army said it took "operational control" of the Palestinian side of the Rafah border crossing on May 7 and that troops were scanning the area. (Photo by Fayez Nureldine / Israeli Army / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Handout / Israeli Army' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Το Ισραήλ κατέλαβε και έκλεισε την παλαιστινιακή πλευρά στο περάσμα της Ράφα – Βίντεο με τη στιγμή που μπαίνουν τα τανκς

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η Μέση Ανατολή, καθώς το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της επιχείρησης στη Ράφα.

Παρά το «ναι» της Χαμάς, στην πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για, κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων στον βορρά και ανταλλαγή ομήρων, η κυβέρνηση Νετανιάχου τηρεί σκληρή στάση. Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα, χτυπά τη Χαμάς στην ανατολική Ράφα, την ώρα που το Τελ Αβίβ στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συζητήσει την πρόταση εκεχειρίας. Από τους νυχτερινούς σφοδρούς βομβαρδισμούς 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ ο ισραηλινός στρατός μετέδωσε πως κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, η οποία συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Κλειστά τα σημεία διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ
«Εχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αναφέρεται «αποκλειστικά στην πλευρά της διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Πάντα κατά τον ισραηλινό στρατό, μονάδες του επιχειρούν από χθες το βράδυ στην ανατολική Ράφα.

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή της εφόδου των ισραηλινών αρμάτων μάχης

Η τοπική αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση έκανε γνωστό πως το σημείο έχει κλείσει, εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης και αυτοκινούμενων πυροβόλων έχουν αναπτυχθεί εκεί. Πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.

Μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Η στιγμή που οι στρατιώτες του IDF υψώνουν την ισραηλινή σημαία

Μετά τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε στην πόλη της Γάζας και κατόπιν στη Χαν Γιούνις το Ισραήλ απειλεί εδώ και εβδομάδες να τις συνεχίσει στη Ράφα, που χαρακτηρίζει το «τελευταίο» οχυρό της Χαμάς. Όμως στην πόλη έχουν βρει καταφύγιο 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του μικρού παραθαλάσσιου θυλάκου.