A woman walks past a crater where a collapsed building stood following an overnight Israeli air strike on the neighbourhood of Kafaat in Beirut's southern suburbs, on October 7, 2024. The Israeli army said on October 7 that it had deployed another division to participate in operations in Lebanon -- making it the third troop grouping at division strength to be used in the ground fight against Hezbollah. (Photo by AFP)

Το Ισραήλ πιέζει σε πολλαπλά μέτωπα – Βομβαρδισμοί 120 στόχων στο νότιο Λίβανο μέσα σε μία ώρα, νεκρός ο διοικητής της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Την ώρα που ισραηλινός στρατός πολεμά τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες σε παράλληλα μέτωπα, η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αναταραχή των τελευταίων πενήντα ετών. Το Ισραήλ “θα συνεχίσει να πολεμά”, υποσχέθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στόχος του στη Γάζα είναι να εξοντώσει τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους εναπομείναντες ομήρους, αλλά κανένα από τα δύο δεν έχει επιτευχθεί ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου.

Κατά τη χθεσινή επέτειο το Ισραήλ βρέθηκε αντιμέτωπο με ρουκέτες από πολλαπλές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων πέντε βλημάτων που εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Γάζα, πέντε βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο και έναν πύραυλο εδάφους-επιφανείας που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Γάζα, όπου έχει αποτύχει να νικήσει τη Χαμάς, και συνεχίζει να εξετάζει τα αναμενόμενα αντίποινα κατά του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν παύσει να προσπαθούν να επηρεάσουν και να περιορίσουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο και εναντίον του Ιράν αντί να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Χθες το βράδυ της Δευτέρας οι εκρήξεις συγκλόνισαν τη Βηρυτό, καθώς το Ισραήλ στόχευε τη Χεζμπολάχ. Οι νυχτερινές επιδρομές του Ισραήλ έχουν πάντα ως στόχο τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου από τις 27 Σεπτεμβρίου. Σε αυτές σκοτώθηκε ο Σουχαίλ Χουσεϊν Χουσεϊνί, διοικητής του αρχηγείου της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον επτά νοσοκομεία βρίσκονται στις ζώνες απαγόρευσης που έχει επιβάλει ο ισραηλινός στρατός στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, σύμφωνα με το CNN.

Χτυπήματα σε όλη τη Γάζα: «Σβήνει μπροστά στα μάτια μας»

Τα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν στόχους σε όλη τη Γάζα τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός που σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για τους κατοίκους της βόρειας και νότιας Γάζας, καθώς αύξησε τη στρατιωτική του επιχείρηση και στα δύο τμήματα του σφυροκοπημένου θύλακα. Παλαιστίνιοι κάτοικοι που μίλησαν στο CNN δήλωσαν ότι φοβούνται πως δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να καταφύγουν.

Ομάδα ιατρικής αρωγής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει “ουσιαστική δράση για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός, την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την προστασία των Παλαιστινίων από ενδεχόμενη γενοκτονία”.

“Έχουμε ξεμείνει από λόγια για να περιγράψουμε τη φρίκη που οι ομάδες μας βλέπουν και βιώνουν στη Γάζα”, δήλωσε ο Fikr Shalltoot, διευθυντής της MAP στη Γάζα. “Οι συχνές μαζικές δολοφονίες αμάχων, η χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου και η συστηματική καταστροφή της υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τους ανθρώπους. Η Γάζα σβήνει μπροστά στα μάτια μας”, είπε.

Το Ισραήλ απέκλεισε την πρόσβαση σε ορισμένες στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες και γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Νωρίτερα πάντως ο στρατός ανέφερε ότι χαλαρώνει εν μέρει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές θα μπορούν να συνεχιστούν εφόσον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται δίπλα σε καταφύγια ή σε άλλες ασφαλείς αίθουσες.

Η κατάπαυση του πυρός σε αδιέξοδο – Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν νέα προσπάθεια

Δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ απέρριψε μια αμερικανική πρόταση κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν πλέον ενεργά να αναβιώσουν τη συμφωνία και έχουν παραιτηθεί από το να προσπαθούν να διαμορφώσουν και να περιορίσουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο και εναντίον του Ιράν αντί να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Ο διευθυντής της CIA William Burns δήλωσε ότι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ως “ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος”, παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν την εκτίμησή τους ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ “επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση”. Το Ισραήλ πρέπει “να μετατρέψει τις τακτικές νίκες στη μάχη σε στρατηγική που διασφαλίζει τον λαό του Ισραήλ και το μέλλον του”, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πορεία προς τα εμπρός για τη “διακυβέρνηση στη Γάζα από κάποιον άλλον εκτός της Χαμάς”.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Λήξη συναγερμού στην Αττική Οδό
8 Οκτωβρίου, 2024
Ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ το Πόθεν Έσχες του
8 Οκτωβρίου, 2024
Νέος Λογαριασμός Προνομίων από την Εθνική Τράπεζα
8 Οκτωβρίου, 2024
Κυψέλη: Δίωξη για κακούργημα στα αδέλφια που δολοφόνησαν τον 28χρονο ξάδερφό τους
8 Οκτωβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Διαγραφή Κασσελάκη ζητούν Γεροβασίλη – Ζαχαριάδης
8 Οκτωβρίου, 2024
Διαρροή υγραερίου από ΙΧ στην Αττική Οδό – Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία
8 Οκτωβρίου, 2024
Κατασβέστηκαν οι εστίες φωτιάς στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο SOUNION – Το τάνκερ ρυμουλκείται προς το Σουέζ
8 Οκτωβρίου, 2024
Ζάκυνθος: Νέες καταγγελίες σε βάρος 14χρονου – Είχε συλληφθεί πριν έναν μήνα μαζί με άλλους δύο για ληστείες και εκφοβισμό
8 Οκτωβρίου, 2024
ΠΑΣΟΚ: Ο Π. Γερουλάνος συναντήθηκε με τους δύο διεκδικητές της προεδρείας
8 Οκτωβρίου, 2024
Συνάντηση αντιπροσωπειών ΝΔ και CDU – Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο
8 Οκτωβρίου, 2024