This picture taken from Israel's southern border with the Gaza Strip shows Israeli soldiers carrying out maintenance on tanks near the border with the Palestinian territory on April 16, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)

Το Ισραήλ θέλει να αιφνιδιάσει με το χτύπημά του στο Ιράν – Οι θέσεις της Ελλάδας για την κρίση στη Μ. Ανατολή στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Μια περιορισμένης κλίμακας επίθεση μέσα στο Ιράν φαίνεται να ετοιμάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν που μίλησε στο CNN και αναφέρθηκε σε πληροφορίες από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα ισραηλινά σχέδια και το πότε θα υλοποιηθούν.

Το «πώς» θα «χτυπήσει» το Ισραήλ αποτελεί το μεγαλύτερο ερώτημα, με τους ισραηλινούς να φαίνεται πως θέλουν μέσα από το χτύπημά τους να αιφνιδιάσουν.

Εικόνες από το κέντρο διοίκησης των ισραηλινών δυνάμεων τη βραδιά της ιρανικής επίθεσης έδωσε ο ισραηλινός στρατός την ώρα που ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υπόσχεται νίκη κατά του Ιράν σε όλα τα μέτωπα κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες. «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από τη Χαμάς, πίσω από τη Χεζμπολάχ και άλλους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο ίδιος.

Η Τεχεράνη ετοιμάζεται για τα αντίποινα

Για το ενδεχόμενο ισραηλινών αντιποίνων ετοιμάζεται η Τεχεράνη. Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ με σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια δεχθεί από το Ισραήλ προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων που γιορτάζει η χώρα.

Με νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζονται να απαντήσουν στην ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ Ηνωμένες Πολιτείες κι Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ισραηλινά αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακή σύγκρουση. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι στις κυρώσεις αυτές θα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα της Τεχεράνης για την ανάπτυξη ντρόουν και πυραύλων.

Μοναδικό υπεύθυνο για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θεωρεί το Ισραήλ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το Ισραήλ παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Βιέννης, χτυπώντας τη  διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν στη Δαμασκό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα. Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για αιματηρές επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα, αλλά και στη Ράφα στα νότια. Ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στη Δυτική Οχθη.