(Photo: Cynthia Vernat)

Το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), o Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, μετά τη λήξη της προθεσμίας για ενστάσεις.

Στο μήνυμα του ο Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει στο Χ: «Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ο στόλος των F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων».

Το μήνυμα του Αμερικανού Πρέσβη μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως επίσημη επιβεβαίωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης πώλησης των F16 στην Τουρκία.

«Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, η έγκριση από το Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό βήμα» είναι ο τίτλος στον δικτυακό τόπο του πρακτορείου Anadolu, ενώ η φιλοκυβερνητική Hurriyet σημειώνει ότι «η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα εμπόδιο που θα σταματούσε την πώληση».

Η επίσης φιλοκυβερνητική ισλαμιστική και εθνικιστική Yeni Safak υπογραμμίζει ότι «η περίοδος ελέγχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία έληξε».

«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει κανένα πολιτικό εμπόδιο για την πώληση F-16 αξίας 23 δισ. δολαρίων στην Τουρκία. Στο εξής, το υπουργείο Άμυνας θα έχει συνομιλίες με το Πεντάγωνο και την κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, προκειμένου να καθοριστούν λεπτομέρειες όπως το εύρος του πακέτου F-16 και ο χρόνος παράδοσης» γράφει η ιστοσελίδα Medyascope.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ο Σι Τζινπίνγκ δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες
16 Μαρτίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: «Αντιμετωπίζω μια δοκιμασία, είμαι στο πλευρό πολλών άρρωστων αδελφών»
16 Μαρτίου, 2025
Μαρινάκης για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s: «Η αντιπολίτευση την υποδέχτηκε με μικροψυχία»
16 Μαρτίου, 2025
Εκκλησία Αλβανίας: Εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης
16 Μαρτίου, 2025
Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση 53χρονος που έκανε «βουτιά» από τα Ενετικά Τείχη
16 Μαρτίου, 2025
Φωτιά στο Μάτι: «Υπάρχουν αταυτοποίητες σοροί 7 χρόνια μετά»
16 Μαρτίου, 2025
Β. Μακεδονία – Μίτσκοσκι: «Αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα»
16 Μαρτίου, 2025
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας – «Έτοιμοι να προσφέρουμε»
16 Μαρτίου, 2025
Κίνηση τώρα: Σύγκρουση οχημάτων στη Λ. Κηφισού
16 Μαρτίου, 2025
Στο νοσοκομείο η Μαργαρίτα Παπανδρέου
16 Μαρτίου, 2025