Το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη σχέση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με δύο στελέχη της τράπεζας UBS, που είχε ενεργό ρόλο στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος όπως είχε προκύψει από την έρευνα της περίφημης λίστας Μπόργιανς, διερευνά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα, τόσο ο Χρήστος Σκλαβούνης όσο και ο Άγης Λεώπουλος, που υπήρξαν κορυφαία στελέχη της ελβετικής τράπεζας, εμφανίζονται να διατηρούν στενές πολιτικές σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, στις 26/2/2016, ο Χρ. Σκλαβούνης, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ανέλαβε τον ρόλο του επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ. Τρία χρόνια νωρίτερα, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, στις 15/5/2013, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο Χρ. Σκλαβούνης είχε διοριστεί πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Λίγους μήνες μετά την τοποθέτηση του κ. Σκλαβούνη στον τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ, και συγκεκριμένα στις 7/7/2016, «οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του λόγω έρευνας που διενεργούνταν στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών των ελβετικών τραπεζών με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν είχαν φορολογηθεί». Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Documento, από το σπίτι του κ. Σκλαβούνη κατασχέθηκε «πολύτιμο αποδεικτικό υλικό». Λίγες μέρες μετά, ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόσωπο, τον Άγη Λεώπουλο, η εφημερίδα παραθέτει στοιχεία που τεκμηριώνουν τη σχέση του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία είναι μακρόχρονη. Ο κ. Λεώπουλος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του τμήματος της UBS που έχει την ευθύνη για τη «διαχείριση πελατών της UBS που διαθέτουν μεγάλο πλούτο στις περιοχές Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ και Αφρική». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το όνομα του Άγη Λεώπουλου είχε ακουστεί πολύ έντονα αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και, συγκεκριμένα, για θέση σχετική με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Με δασμούς 25% σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων απαντά στις ΗΠΑ ο Καναδάς
4 Μαρτίου, 2025
Μητσοτάκης: Χαιρετίζω την πρόταση της Φον Ντερ Λάιεν για επανεξοπλισμό της Ευρώπης
4 Μαρτίου, 2025
ΣΟΚ: Έλουσε το σπίτι με βενζίνη και επιχείρησε να κάψει ζωντανή την εν διαστάσει σύζυγο του
4 Μαρτίου, 2025
Οικογένεια Καλογήρου: Τα 24 αναπάντητα ερωτήματα που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας
4 Μαρτίου, 2025
Τεντόγλου: Οριστικά απών από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου
4 Μαρτίου, 2025
Η Ρωσία συμφώνησε να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
4 Μαρτίου, 2025
Το Μεξικό ανακοίνωσε αντίποινα στους δασμούς Τραμπ
4 Μαρτίου, 2025
Ο Βανς αποκάλυψε το παρασκήνιο του καβγά Ζελένσκι – Τραμπ στο Λευκό Οίκο
4 Μαρτίου, 2025
Καραμπόλα στην Κατεχάκη: «Έγινε μακελειό σε ένα σπιτικό»
4 Μαρτίου, 2025
Το σχέδιο για τον «επανοπλισμό της Ευρώπης»
4 Μαρτίου, 2025