Φόβοι για «κορονοβόμβα» τον Δεκαπενταύγουστο – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Ο Αύγουστος μπήκε ε αποτέλεσμα κυβέρνηση και ειδικοί να είναι σε ρυθμούς προετοιμασίας για την… ωρολογιακή βόμβα του Δεκαπενταύγουστου.

Οι ειδικοί θεωρούν άλλωστε πως τότε θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα.

Από τι θα εξαρτηθεί η κορύφωση του τέταρτου κύματος τον Δεκαπενταύγουστο

Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει και αυτό είναι πώς θα επιδράσουν οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου στο τέταρτο κύμα, καθώς η έντονη κινητικότητα και οι οικογενειακές συναθροίσεις ενδεχομένως να αυξήσουν την ενδοοικογενειακή διασπορά.

Επιπλέον η προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες της χώρας αλλά και η μεγάλη επιστροφή των παραθεριστών τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν επιβεβαιώνει τα άσχημα σενάρια.

Προβλέψεις και κρούσματα

Ως προς τα κρούσματα το υψηλότερο σημείο του αναμένεται στις 10 με 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος προσδιόρισε τον μέσο εβδομαδιαίο όρο των κρουσμάτων του κοροναϊού-σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- στα 3.400. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έφτασε χθες στα 2.070, η απόσταση μέχρι τις προβλέψεις του Αυγούστου δεν είναι μεγάλη, ενώ εξαρτάται ευθέως από την έξοδο των εκδρομέων.

Εκτός αυτού σε περίπτωση που επικρατήσει η χαλαρότητα, τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν πως ο Δεκαπενταύγουστος θα αποτελέσει τη γέφυρα του τέταρτου κύματος για τη συνέχιση του τον Σεπτέμβριο.

Εμβολιασμός – έστω και μία δόση- πριν τις διακοπες

Υπό αυτό το πρίσμα αυτό, πριν λίγες ημέρες απηύθυνε έκκληση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εστιάζοντας κυρίως στο νεανικό ακροατήριο της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας συνέστησε στους νέους να εμβολιαστούν «έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές», ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες άνω των 55 ετών, τους προειδοποίησε να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς «αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο». Αναγνωρίζοντας ως ορόσημο τον Δεκαπενταύγουστο, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως πρόκειται παραδοσιακά για τη γιορτή, στην οποία συγκεντρώνεται όλη η ελληνική οικογένεια το καλοκαίρι, δηλαδή οι νεότεροι έρχονται σε επαφή με τους ηλικιωμένους, οπότε πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι, για να είμαστε ασφαλείς, σημείωσε ο κ. Κικίλιας. Παράλληλα, η αγωνία του υπουργού Υγείας έγκειται και στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει καλύψει ήδη κατά 75%-80% την Ελλάδα, υπερβαίνοντας την ίδια ώρα το 90% σε περιοχές με υψηλή τουριστική ζήτηση, με την πίεση να γίνεται αργά, αλλά σταθερά, αισθητή στο ΕΣΥ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για το γενικό lockdown και ο κρίσιμος Δεκαπενταύγουστος

Κρίσιμος μήνας ο Αύγουστος για τα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Στη Μύκονο οι Αστυνομικοί από χθες μοιράζουν μάσκες στη Χώρα ενω οι ειδικοί δεν αποκλείουν ως μετρό και το mini lockdown οπού χρειάζεται.

Με την αγωνία στα ύψη μπαίνει ο Αύγουστος, αφού η απρόβλεπτη αυξηση των κρουσμάτων δεν αφήνει κανενα περιθώριο για αίσθημα ανεμελιάς και εφησυχασμού στα νησιά με τον Νίκο Χαρδαλιά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αν δουμε οτι η κατάστασή ξεφεύγει και δεν ,μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τα κρούσματα γιατι έχουμε νεες εισροές θα πάρουμε μέτρα όπως στην Μύκονο».

Μοιράζουν… μάσκες στη Μύκονο

Μύκονος και Ίος βρίσκονται λίγο πριν το κόκκινο ενώ έξι ακόμα νησιά παρουσιάζουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Πάρος Ρόδος και Σαντορίνη έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ

Αστυνομικοί μοιράζουν από χθες μάσκες στους επισκέπτες της Χώρα, σε συνεργασία και με το Σωματείο Επιχειρηματιών της Χώρας αλλα και την χορηγία του Δήμου Μυκόνου.

«Η τοπική μας κοινωνία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη σημερινή κατάσταση και προσπαθεί να συνδυάσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με την συνεπή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.»

«Οι πλειοψηφία των επιχειρηματιών τηρούν τα μέτρα, οι ανεύθυνοι που δεν τα τηρούν είναι δουλειά της πολιτείας. Αν χρειάζονται μέτρα να τα πάρουν τώρα οχι στο τέλος.»

Το στοίχημα του Δεκαπενταύγουστου

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις μετακινήσεις του δεκαπενταύγουστου.

«Μας ανησυχεί ο Αύγουστος. Συγκεκριμένα νησιά που παρουσιάζουν κινητικότητα λόγω, όχι των τουριστών αλλά του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, είναι αυτά που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και καθοδηγούν τη δυναμική του πανδημικού κύματος».

Η Πάρος καταβάλει μεγάλη προσπάθεια αναφέρει στο Mega ο Δήμαρχος. Με 144 δώματα covid -19 και 3 θαλάμους στο Κέντρο υγείας, παραλληλα με την τήρηση των μέτρων στέκεται ακόμη έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες.

Για να αποφευχθεί ένα σκληρό lockdown εν μέσω καλοκαιριού «κόκκινα» νησιά αναμένεται να υπάρξουν από δω και στο εξής «τετραπλάσιοι» έλεγχοι προκειμένου να υπάρξει αποτροπή των όρθιων πελατών, ενώ πλέον συστάσεις θα γίνονται ακόμα και στα στενά σοκάκια όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Γενικό lockdown: Η ξεκάθαρη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη – Το μήνυμα που έστειλε

Το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown απέκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα σε όσους ακόμα το σκέφτονται να κάνουν το εμβόλιο, ενώ τόνισε πως το τέταρτο κύμα θα αφορά πλέον τους ανεμβολίαστους.

Με αυτή τη μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σπήλι στην επαρχία Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Ένα από τα χωριά όπου γίνονται εμβολιασμοί σε κινητή μονάδα.

Σε 4 ημέρες το 8% του μόνιμου πληθυσμού εμβολιάστηκε σε κινητές μονάδες.

Στην Κρήτη τον Αύγουστο πρέπει να πατήσουν γκάζι στους εμβολιασμούς καθώς είναι λίγο πίσω. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και προέτρεψε τους διστακτικούς να κάνουν το εμβόλιο.

Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν άμεσα.

Στο Βενιζέλειο τον ενημέρωσαν πως όλες οι εισαγωγές αφορούν ανεμβολίαστους. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το Πανεπιστημιακό στη Ηράκλειο και απάντησε σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διχάζει τους πολιτες

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. Δεν χωρούν ούτε ψεύτικοι διχασμοί, ούτε κομματικές παρωπίδες».

Συνάντησε και τον καθηγητή κ. Τζανάκη με τον οποίο συμφώνησε ότι το 4ο κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου λοκντάουν

«Όμως τώρα έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας και μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει».

Στη Κρήτη ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών στα ημερήσια τεστ.