Το «μαύρο» ρεκόρ φέρνει τριπλό «χτύπημα» νέων μέτρων

Το νέο «μαύρο» ρεκόρ, με 50 θανάτους και 3.316 κρούσματα, θέτει το Μέγαρο Μαξίμου σε κατάσταση συναγερμού – «’Έχουμε πόλεμο» δηλώνει η κυβέρνηση – Νέα μέτρα προ των πυλών.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθούν νέα μέτρα δηλώνει στο Newsique κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ακόμη και τα επόμενα 24ωρα, εφόσον η κατάσταση συνεχίζει να βαίνει εκτός ελέγχου.

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν πόσο άμεσα θα παρέμβει η κυβέρνηση: ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. και νοσηλευομένων, η αύξηση των κρουσμάτων, και ο ρυθμός της μεταδοτικότητας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες ημέρες, θα έλεγα η επόμενη εβδομάδα, οι επόμενες δέκα ημέρες, θα είναι ημέρες δύσκολες, ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης, σε επίπεδο αρχηγών, για την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, και με βάση τα στοιχεία και των επιστημόνων, υπάρχει η εκτίμηση ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα αυξηθεί επικίνδυνα, και μιλούν ανοιχτά για μια δραματική κατάσταση, για… «πόλεμο», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Όλα τα μέτρα είναι επάνω στο τραπέζι»

«Όλα τα μέτρα είναι επάνω στο τραπέζι» δηλώνει η Κυβέρνηση, προετοιμάζοντας για παράταση του lockdown κατά 7 με 10 ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου απεύχονται την παράταση της καραντίνας μετά τις 30 Νοεμβρίου, αφού στόχος είναι να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς και σε αυτό το στοίχημα για την οικονομία, θα πρέπει να συμβάλουν όλοι, κόμματα και πολίτες, στηρίζοντας τα μέτρα που παίρνουμε» δηλώνει στο Newsique κυβερνητικό στέλεχος.

Αν οι έκτακτες καταστάσεις το επιβάλλουν, αν δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα του lockdown, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται ακόμη και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχετική εισήγηση των επιστημόνων. Αν όμως το εισηγηθούν, το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί στην κατεύθυνση της τηλεκπαίδευσης και στο δημοτικό, αλλά και στην τηλεδιδασκαλία μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης. ‘Ηδη έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα.

Στο τραπέζι έχει πέσει και περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα για αθλητικές δραστηριότητες. Αλλά και νέος περιορισμός επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Η στρατηγική «ακορντεόν» και η προειδοποίηση για τα Χριστούγεννα

‘Όμως το lockdown ξαναήρθε για να μείνει, μέχρι την ημέρα τουλάχιστον που θα έρθει το… «σωτήριο» εμβόλιο.

Ως τότε η κυβέρνηση προτάσσει τη «στρατηγική ακορντεόν», ανοίγουμε–κλείνουμε.

‘Έτσι, ακόμη και αν καταφέρουμε να γιορτάσουμε με ελευθερία τα Χριστούγεννα, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως αυτό θα συμβεί και μετά την Πρωτοχρονιά.

«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση η πειθαρχία και η επαγρύπνηση, γιατί αυτά τα Χριστούγεννα, ακόμη και χωρίς lockdown, θα είναι… αλλιώς, όπως προειδοποιεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Ε, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος (του εφησυχασμού)… Πρέπει να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας, δηλαδή να περάσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα μόνο με τις οικογένειές μας. Διότι, αν ξανά ανοίξουμε και βρεθούμε πάλι στις αρχές Ιανουαρίου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, θα έχουμε ουσιαστικά κάνει μια τρύπα στο νερό» δήλωσε με νόημα από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.