Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία των νέων να βρουν εργασία

Στην αδυναμία των νέων να βρουν εργασία ή να κάνουν τη δουλειά που ονειρεύονται επικεντρώνεται το τρίτο τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ακουμπώντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της νέας γενιάς.

Στην Κουμουνδούρου αναφέρουν πως οι πολλές και καλές δουλειές που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης στους νέους το 2019 τελικώς αφορούσαν μόνο τον στρατό γαλάζιων μετακλητών και γαλάζιων golden boys, όπως επίσης και τις στρατιές των “Πάτσηδων”, του Μητρώου στελεχών της ΝΔ και όλων εκείνων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα μέσα από το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σημειώνουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε προσλήψεις “ημέτερων” διορίζοντας ανά δύο ημέρες τρεις μετακλητούς υπαλλήλους -κάτι που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών-και μάλιστα με μισθούς αυξημένους κατά 70% σε σχέση με το 2019. Σχολιάζουν δε πως το βασικό προσόν για αυτές τις προσλήψεις είναι το απολυτήριο Λυκείου την ώρα που πριν από τη διακυβέρνηση της ΝΔ το 90% των υπαλλήλων χρειαζόταν πτυχίο Πανεπιστημίου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτουν πως προκαλούν ίλιγγο τα δισεκατομμύρια που έχουν καταλήξει με παράνομο τρόπο σε “γαλάζιες τσέπες” , την ίδια ώρα που η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας δεν μπορεί να βγάλει ούτε τον μήνα. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έναν υψηλό και διάχυτο βαθμό επισφάλειας που πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νεότερης ηλικίας εργαζόμενους. Η συνθήκη αυτή γίνεται, εξηγούν στην Κουμουνδούρου, πιο ασφυκτική μετά και την ευρείας κλίμακας απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με το Νόμο Χατζηδάκη. Εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απευθύνεται στους νέους ανθρώπους καταθέτοντας συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις-μέτρα στήριξης. Βασικές προτεραιότητες του προγράμματός του είναι η κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη, η επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τη δήλωση των ωραρίων και υπερωριών. Επίσης στις προτεραιότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επανίδρυση του ΣΕΠΕ και η σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Στις σημερινές συνθήκες αιχμή του δόρατος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τα εργασιακά είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και η θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Κοινώς για το 2023 με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 880 ευρώ.