Το πασχαλινό μήνυμα του Βασιλιά Καρόλου: Παράδειγμα ο Ιησούς για το πώς πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον

Ο Βασιλιάς Κάρολος απηύθυνε μήνυμα φιλίας και ομόνοιας με αφορμή την παραδοσιακή λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στο Γουόστερ από όπου απουσίαζε φέτος λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Ο Βασιλιάς διεμήνυσε ότι συνεχίζει να υπηρετεί το έθνος με «όλη του την καρδιά» σε ένα προσωπικό πασχαλινό μήνυμα μετά τη διάγνωση του καρκίνου του ίδιου και της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Το προηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα μεταδόθηκε εν απουσία του κατά τη διάρκεια της βασιλικής τελετής της Μεγάλης Πέμπτης στον καθεδρικό ναό του Worcester όπου παρευρισκόταν η βασίλισσα Καμίλα. Παρόντες ήταν επίσης 75 γυναίκες και ισάριθμοι άνδρες.

Ο Βασιλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο, μίλησε για την «ιδιαίτερη προσευχή» του αυτό το Πάσχα και εξέφρασε τη «μεγάλη του λύπη» που δεν μπόρεσε να παραστεί. «Η λειτουργία της Κυριακής έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου», είπε, αφού διάβασε χωριό της Βίβλου που αφηγείται τον Ιησού να πλένει τα πόδια των μαθητών του. Είπε επίσης ότι ο στίχος, από το Ευαγγέλιο κατά τον Άγιο Ιωάννη, «έχει την προέλευση του στη ζωή του Κυρίου μας, ο οποίος γονάτισε μπροστά στους μαθητές του και προς μεγάλη τους έκπληξη έπλυνε τα κουρασμένα πόδια τους».

Ο μονάρχης είπε ότι με αυτόν τον τρόπο, ο Ιησούς έδωσε «ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να υπηρετούμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον» και πώς ως έθνος «χρειαζόμαστε και επωφελούμαστε σε μεγάλο βαθμό από εκείνους που μας τείνουν το χέρι της φιλίας, ειδικά σε στιγμές ανάγκης».

Ο 75χρονος Κάρολος, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο πριν από 18 μήνες, δήλωσε ότι η πράξη λατρείας στη Βίβλο του θύμισε την υπόσχεση που έδωσε στην αρχή της υπηρεσίας της στέψης του να ακολουθήσει το παράδειγμα του Χριστού «όχι για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει».