Το «Πείραμα της Φιλαδέλφειας»: Μύθος ή αλήθεια το φοβερό αυτό πείραμα;

28 Οκτωβρίου 1943: Ένα ιδιαίτερο πείραμα του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβάνια.

Η επίσημη ονομασία του πειράματος, το οποίο γίνεται σε κοινή θέα, είναι «Rainbow Project» αλλά στην ιστορία μένει ως το «Πείραμα της Φιλαδέλφειας». Το πείραμα έχει στηριχθεί στη Θεωρία των Ενιαίων Πεδίων του Αϊνστάιν.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Το αντιτορπιλικό πλοίο 89 μέτρων και 1520 τόνων, US Eldridge, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων εξαφανίζεται μαζί με το πλήρωμά του. Μια πράσινη ομίχλη αρχίζει να το σκεπάζει και σιγά σιγά γίνεται «αόρατο» στο ανθρώπινο μάτι. Για να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας (τηλεμεταφορά) στη ναυτική βάση του«Norflok» της Βιρτζίνια, 350 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του, ένα εγχείρημα αδύνατο για τα δεδομένα της ναυσιπλοΐας. Μετά από λίγο επανέρχεται με τον ίδιο αόρατο τρόπο στη Φιλαδέλφεια. Όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας, όταν ο κανονικός πλους από τη Φιλαδέλφεια στη Βιρτζίνια και πάλι πίσω θα απαιτούσε τουλάχιστον 24 ώρες.

Ο καθένας από τους ναύτες και τους αξιωματικούς που βρίσκονται στο πλοίο παύει να βλέπει τον εαυτό του και τους συντρόφους του, ενώ όποιος βρίσκεται έξω από τη σφαίρα του μαγνητικού πεδίου δεν μπορεί να δει τίποτα άλλο από το γενικό σχήμα του πλοίου σαν σε πυκνή ομίχλη.

Στο τέλος το πλήρωμα είναι σε κατάσταση σοκ. Δείχνει σημάδια απώλειας χρόνου ενώ κάποιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σημεία που δεν γίνεται να έχουν μπει μόνοι τους.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Αϊνστάιν συμμετείχε στο πείραμα, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί.
Υπάρχουν άλλοι, που τοποθετούν και τον Νίκολα Τέσλα στις αρχές της έρευνας. Η συμμετοχή κάποιου εκ των δύο πάντως, ακόμη και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι πρόκειται για αληθινό περιστατικό, είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί.

Πολλές είναι οι θεωρίες για αυτά τα λεπτά που υποτίθεται ότι το πλοίο εξαφανίστηκε. Η πιο σημαντική κάνει λόγο για τηλεμεταφορά. Κάποιοι άλλοι λένε ότι όλο αυτό ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο. Όμως, όπως είναι φυσικό, τίποτα από όλα αυτά δε μπορεί να επιβεβαιωθεί.

1955. Ο συγγραφέας-ερευνητής των UFO και αστρονόμος, Morris K. Jessup, παίρνει μία επιστολή από κάποιον Carlos Miguel Aliente ή Carl M. Allen, που λέει ότι είδε το γεγονός με τα μάτια του, ως μέλος του πληρώματος ενός εμπορικού πλοίου που βρισκόταν στην περιοχή, του SS Andrew Furuseth. Τα στοιχεία των επιστολών του Aliente που παρουσιάζονται δεν είναι καθόλου πειστικά. Υπάρχει όμως μία αλήθεια σε όλα αυτά. Ο Aliente υπηρετούσε στο εμπορικό πλοίο που ισχυρίζεται.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Αμερικής, στην Ουάσιγκτον, καλεί τον Jessup να δώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο που είχε δημοσιεύσει. Δεν αναγνωρίζει όμως ποτέ ότι το πείραμα έχει γίνει αλλά ότι είναι απλώς μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας.

20 Απριλίου 1959. Ο Jessup αυτοκτονεί μέσα στο αυτοκίνητό του. Οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκινούν και πάλι. Δεν θέλουν άλλωστε και πολύ. Η αλήθεια ήταν ότι ο Jessup είχε πολλά προσωπικά προβλήματα.

1969: Γράφεται ο επίλογος της ιστορίας αυτής. Ο Aliente παραβρίσκεται σε μια συνάντηση ουφολόγων στην Αριζόνα και δηλώνει ότι η ιστορία είναι ψευδής και «το πιο χοντροκομμένο ψέμα που έγραψα ποτέ»,έχοντας ως μοναδική του πρόθεση απλά να τρομάξει τον Jessup.

Τι είναι τελικά το «Πείραμα της Φιλαδέλφειας»; Πραγματικό γεγονός ή αστικός μύθος; Ποτέ δεν θα μάθουμε.
Και τι απέγινε το πολεμικό πλοίο US Eldridge; Εδώ έχουμε απάντηση. Το 1951 παραδίδεται στο πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας και αμέσως αλλάζουν το όνομα και το βαφτίζουν Α/Τ ΛΕΩΝ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το ΛΕΩΝ οδηγείται προς διάλυση και αφού ήδη είχε παροπλιστεί από το 1991 και βρισκόταν στην Αμφιάλη.