Το ποσοστό των εμβολιασμών στην Ελλάδα – Τι ισχύει για εγκύους και όσους νόσησαν

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Τσολιά μέχρι και σήμερα, Τετάρτη (13/01) έχει εμβολιαστεί το 0.59% του πληθυσμού.

Όπως είπε προς το παρόν δεν παρουσιαστεί θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη, ενώ αναφορικά με τις αλλεργικές παρενέργειες, τόνισε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα, πρόσθεσε και ανέφερε πως η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά.

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει, η κυρία Τσόλια τόνισε ότι μπορούν να εμβολιαστούν.

«Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι’ αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες».

Όσον αφορά στις εγκύους στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί.