Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της οικονομίας «βγαίνει» – Η Κουμουνδούρου περνά στην επίθεση

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της οικονομίας «βγαίνει» και πλέον ,όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το παραδέχεται και η κυβέρνηση, πυροβολώντας τον υπουργό Οικονομικών.

Μία ημέρα μετά την επίσημη παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» στο Ζάππειο και την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να το αποδομήσει, η Κουμουνδούρου πέρασε στην επίθεση απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα ότι παραβιάζει την κοινή λογική.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε δηκτικά πως τα παραδείγματα που έδωσε το κόμμα του για τις ενισχύσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων αποτυπώνουν την αλήθεια που δείχνει ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι «φτωχό» και δεν φροντίζει για την προστασία της μεσαίας τάξης. Στις επισημάνσεις του κ. Τσακαλώτου περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως η κυβέρνηση έχει μειώσει το κατά τα άλλα…αχρείαστο μαξιλάρι που τής παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 11 δις ευρώ μέσα σε μόλις 11 μήνες!. Επίσης κατά τον τομεάρχη Οικονομικών ο Χρ. Σταϊκούρας στην προσπάθειά του να απορρίψει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε άθελά του ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως εφαρμόσιμο αφού ακόμη και μετά την εξάντληση των 11 δις από τα 43,3 δις που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , υπάρχουν διαθέσιμα τα 13,7 δις που προβλέπει το ‘Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχρόνως η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στον υπουργό Οικονομικών που υποστήριξε ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία η επιβάρυνση του εργοδότη είναι πολύ μεγάλη δίνοντας παραδείγματα. Ενδεικτικά ανέφερε: Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για τις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, το κράτος να καλύπτει το 100% των εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών) και το 40% του μισθού, ενώ το υπόλοιπο 60% του μισθού θα πρέπει να το καταβάλει ο εργοδότης. Αυτό σημαίνει για έναν εργαζόμενο με καθαρό μισθό προ φόρου 1000 ευρώ ότι ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει 600 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα καλύψει το κράτος. Κόστος εργοδότη 600 ευρώ. «Είναι δυνατόν στ’ αλήθεια ο κ. Σταϊκούρας να ισχυρίζεται ότι με τις δικές μας προτάσεις οι επιχειρήσεις θα κλείσουν λόγω υπέρμετρης επιβάρυνσης «εργατικού κόστους» ενώ με τα μέτρα της ΝΔ θα μείνουν ανοιχτές;» διερωτήθηκε η κ. Αχτσιόγλου υπενθυμίζοντας ότι ο επιχειρήσεις λαμβάνουν και άλλες ενισχύσεις με βάση τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μη επιστρεπτέα ενίσχυση συνολικού ύψους 3 δις ευρώ και η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%.

Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε «ταληράκια» το πρόγραμμά της για την στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή αποχωρούσαν από την χθεσινή συνεδρίαση της ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην «αδιανόητη και πρωτοφανή» απόφαση της ΝΔ να απορρίψει όλους τους μάρτυρες που προτάθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ανώτατοι και ανώτεροι εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί. Σε κοινή τους δήλωση επισημαίνουν ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης μετατράπηκε από συλλογικός εισαγγελέας σε επιτροπή αποκλειστικά της πλειοψηφίας και θυμίζουν: Τον πραξικοπηματικό τρόπο αποκλεισμού των Τζανακόπουλου-Πολάκη, την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis , την εξέταση πλειάδας μαρτύρων παντελώς άσχετων με την υπόθεση, αλλά και την καλπονοθεία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση κατά την ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.