Το πρώτο πανελλαδικά ποδήλατο για ΑμΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιώργος Αυγουστίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών – Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, ανέβηκε με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο πρώτο πανελλαδικά κοινόχρηστο ποδήλατο για άτομα με κινητική αναπηρία και με τη βοήθεια του συνοδού του έκανε την πρώτη του βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το ποδήλατο είναι δημιούργημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Change και θα διατίθεται για ένα χρόνο στον Σύνδεσμο Παραπληγικών για εξυπηρέτηση των μελών του. Εκτός από το πετάλι, μπορεί να κινηθεί και με μπαταρία, που φορτιζει σε έναν συμβατικό οικιακό ρευματοδότη και παρέχει στο όχημα αυτονομία ως και 60 χιλιομέτρων.

«Συγχαρητήρια στο ΑΠΘ που με τις καινοτόμες ιδέες του μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα ακόμη μεταφορικό μέσο. Στις συνθήκες του κορονοϊού που διανύουμε υπάρχει στροφή προς τη χρήση ποδηλάτου, το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι. Ειδικά για τους κινητικά ανάπηρους, αυτό το όχημα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αξιοπρεπείς και ασφαλείς μετακινήσεις», είπε ο κ.Αυγουστίδης, που δεν έκρυβε την ικανοποίησή του. Ο ίδιος ζήτησε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να συμβάλλει ώστε το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης να γίνει πιο ασφαλές και να μπορεί ο καθένας χωρίς ενδοιασμό να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για μετακίνηση, για ψυχαγωγία και για άσκηση.

Ο Γιάννης Πολίτης, επίκουρος καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού του ΑΠΘ και συντονιστής του έργου, ανέφερε πως το ποδήλατο για ΑμΕΑ συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και διατύπωσε την πεποίθηση ότι τα μέλη του Συνδέσμου Παραπληγικών θα αγκαλιάσουν το εγχείρημα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βουλγαρούδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BrainBox, που συμμετείχε στο ερευνητικό έργο, προανήγγειλε πως στο επόμενο διάστημα θα σταλεί άλλο ένα ποδήλατο για ΑμΕΑ στο Ρέθυμνο της Κρήτης και τον Οκτώβριο ένα τρίτο στο Αγρίνιο.

«To ποδήλατο αυτό αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα, όχι μόνο γιατί αποτελεί το πρώτο ποδήλατο για άτομα με αναπηρία, αλλά επίσης σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου αλλά και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης», επεσήμανε από την πλευρά της η Άρτεμις Μαργαριτίδου, διπλωματούχος μηχανικός χωροταξίας και ανάπτυξης, ΜΑ και σύμβουλος περιφερειακής ανάπτυξης της «Lever AE – Σύμβουλοι Ανάπτυξης», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», που συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα.