Το ρήγμα στο Kemal Reis δυνάμωσε τον συναγερμό

Για 10η ημέρα το Oruc Reis συνέχιζε και χθες να πλέει στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex στα νότια του Καστελλορίζου παρακολουθούμενο στενά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το τουρκικό σεισμογραφικό βρισκόταν χθες το βράδυ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά.

Οπως επισημαίνουν πηγές του Πενταγώνου η αλλαγή πορείας του πλοίου δεν σημαίνει ότι αλλάζει κάτι στην τακτική και την επιχειρησιακή αντιμετώπισή του από τις ελληνικές δυνάμεις. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αναμένει την άμεση αποχώρηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων ακόμη και νωρίτερα από τις 23 Αυγούστου οπότε και λήγει η Navtex.

Αυτό όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης και αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία.

Τον κίνδυνο ενός σοβαρού ατυχήματος που εγκυμονεί η τουρκική προκλητικότητα και η υπερσυγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων σε πολύ μικρό χώρο φέρνει στο προσκήνιο και η φωτογραφική επιβεβαίωση της ζημιάς στην τουρκική φρεγάτα Kemal Reis μετά τη σύγκρουσή της με την φρεγάτα Λήμνος τη 12η Αυγούστου. Είναι εμφανές ότι το τουρκικό πολεμικό έχει ένα μεγάλο κάθετο ρήγμα στη δεξιά πλευρά περίπου στο μέρος της πρύμνης.

Η απόπειρα σεισμικής έρευνας από το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η μεγάλη κινητοποίηση της Αθήνας είναι αναμφισβήτητα τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης. Η αντιπαράθεση σημαδεύτηκε τουλάχιστον έως τώρα και από τη ζημιά που υπέστη η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis.