Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, "Ελλάδα 2027. Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους" από τον Πρόεδρο του κόμματος ΑΛέξη Τσίπρα, Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023. Εκτός από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην προγραμματική εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες εξειδικεύοντας το πρόγραμμα η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το σχέδιο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Τσίπρας -Τι προβλέπουν τα 7 βήματα

“Oι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να μάς πείσουν ότι η μείωσή τους ευνοεί τους πλούσιους” είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την οικονομία μιλώντας για “δύο κόσμους, δύο διαφορετικά σύμπαντα”: Από την μία πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμο, των εργαζομένων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της ελίτ και της ολιγαρχίας…”Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά και θα δώσουμε τον αγώνα με αποφασιστικότητα” είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας τα επτά βήματα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οδηγούν σε μία δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα δύο τραγικά γεγονότα που συνδέονται με τις αναιτιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ΕΚΑΒ σχολίασε αφήνοντας αιχμές για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.“Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη;”

Προβλέποντας ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ “από αυτούς που δεν έχουν κανέναν σκοπό να συζητήσουμε τα προγράμματά μας αλλά να δημιουργήσουμε μία στρεβλή εικόνα για την αξιοπιστία τους, αν είναι ρεαλιστικά εάν είναι εφαρμόσιμα” σχολίασε δηκτικά ότι για άλλη μια φορά “θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμά μας ακριβό, ουτοπικό και ανεφάρμοστο” “Ποιοι; αυτοί οι οποίοι άφησαν τη χώρα το 2009 με 15% έλλειμμα” είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν όσο κι αν προσπαθούν να μάς πείσουν ότι η μείωσή τους ευνοεί τους πλούσιους.

Τα επτά βήματα

Βήμα πρώτο: Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, στην μεταποίηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές και την έρευνα. Με μία οικονομία που θα αξιοποιήσει το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αλλά και με ένα τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Βήμα δεύτερο: Ενίσχυση του εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής δύναμης. Αντιμετωπίζεται άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας που λεηλατεί το εισόδημα των νοικοκυριών με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης τιμών: Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να τον κατονομάσει απάντησε στον Γ. Βαρδινογιάννη και στις αναφορές του σε απρόσμενα κέρδη λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σήμερα μάς είπαν κάποιοι να μην τα λέμε “υπερκέρδη”, να τα λέμε “απρόσμενα κέρδη”. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη τους, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγησή τους. Το σχέδιό μας όμως δεν εξαντλείται στην φορολόγηση των απρόσμενων κερδών, το σχέδιό μας έχει στοο να υπάρξει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και στις λιανικές τιμές”.

Βήμα τρίτο: Οι εργαζόμενοι στο επίκεντρο και το δικαίωμα στην εργασία. Στόχος είναι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Το κράτος θα βάλει κανόνες για να εξαλείψει την επισφαλή, την ανασφάλιστη, τη μαύρη εργασία και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων. Για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

Βήμα τέταρτο: Δημιουργία ενός ισχυρού ΕΣΥ. Με αυξήσεις στις απολαβές των εργαζομένων, αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του Συστήματος Υγείας όπου εργάζονται και με μονιμοποίηση όλων όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ως ηθικό χρέος απέναντί τους. Νέος εθνικός στόχος η ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του.

Βήμα πέμπτο: Ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Ποιοτικά δημόσια και δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών που σε όλη την Ευρώπη είναι στο 5% αλλάλ στην Ελλάδα είναι στο 30%.

Βήμα έκτο: Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία. Αποφασιστική στήριξη των μητέρων, φροντίδα για το παιδί, εγγύηση της ενεργούς κοινωνικής στήριξης των ανάπηρων πολιτών, μέριμνα για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας

Βήμα έβδομο: Εγγύηση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή στέγη, προστασία της πρώτης κατοικίας. Ολιστικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη. Με ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, με μία δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του Airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της Τράπεζας Στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέες και τις νέες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης το Λαϊκό Νοσοκομείο ενώ αργότερα θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στα Άνω Ιλίσια.