Πρόωρες εκλογές: Αυτή είναι η αλήθεια

Διαψεύδουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι το “μήνυμα πίσω από τις λέξεις” στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ήταν η έμμεση προαναγγελία πρόωρων εκλογών, αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.

Η φράση που πυροδότησε τις σχετικές ερμηνείες τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και στα social media ήταν ότι “μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία”.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει την ανάγκη να επιστρέψει μαζί με την κανονικότητα των πολιτών και η επιστροφή στην κανονικότητα της βουλής, αλλά και της λειτουργίας όλων των εξουσιών. Ειδικότερα, δε, αναφερόταν, πάντα κατά τους ίδιους κύκλους, στη νομοθετική λειτουργία, η οποία, λόγω των έκτακτων μέτρων εχει ανασταλεί.

Παρ όλα αυτά, είναι μάλλον προφανές ότι σκέψεις για εκλογές υπάρχουν, και καταγράφονται. Επίσης προφανές είναι ότι δεν πρόκειται για μία εύκολη απόφαση γιατί τα επιχειρήματα που μπαίνουν και στις δύο πλευρές της ζυγαριάς είναι εξίσου σοβαρά. Από τη μία πλευρά, είναι σίγουρο ότι μετά τη λήξη της πανδημίας – και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα από το Σεπτέμβριο, που κάθε άλλο παρά διαψεύδεται, η οικονομία θα μπει σε φάση βαθιάς ύφεσης, η διαχείριση της επόμενης μέρας θα είναι δύσκολη και ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει αποφάσεις σκληρές και αντιδημοφιλείς. Οσο υποστηρίζουν την προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο επιτρεπτό, έχουν την άποψη ότι αυτή θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με την ανάγκη να ζητήσει και να πάρει νέα εντολή ο κ. Μητσοτάκης από τον λαό για την επιβολή μέτρων, τελείως αντίθετων με εκείνα για τα οποία εξουσιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Επιπρόσθετα, οι θιασώτες αυτού του σεναρίου υποστηρίζουν ότι αν πάει το ταχύτερο σε εκλογές, θα υπάρχει ακόμα ο “αέρας” του ηγέτη που τα κατάφερε στα δύσκολα και του πιστώνεται παγκόσμια αυτό, και αντιστοίχως, η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, με κοινωνία στοιχισμένη γύρω από την ηγεσία ανέτοιμο σε επίπεδο εσωκομματικής ανασυγκρότησης και αμήχανο σε ό,τι αφορά τυχόν εκλογική στρατηγική. Και μπορεί, λόγω όλων των παραπάνω, να γίνει και η έκπληξη και να ξεπεράσει η κυβέρνηση τον σκόπελο της απλής αναλογικής, πετυχαίνοντας ακόμα και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αντίθετα, αν το καθυστερήσει, σε λίγο καιρό, η κατάσταση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να μην ξανάρθει ποτέ το κατάλληλο τάϊμινγκ.

Από την άλλη πλευρά, αν και όλοι στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι τυχόν προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατό θα δώσει μετά βεβαιότητας τη νίκη στη φιλελεύθερη παράταξη, εκφράζουν αμφιβολίες για τυχόν πλήγμα στο προφίλ του αξιόπιστου ηγέτη, μακριά από τακτικισμούς, που έχει οικοδομήσει ο κ. Μητσοτάκης, με ιδιαίτερη μάλιστα ένταση και έμφαση, την περίοδο της πανδημίας. Ιδωμεν…