Το ΣτΕ εξετάζει τη νομιμότητα της εκλογής του Μητροπολίτη Γλυφάδας

Συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή που κατέθεσε τον Απρίλιο του 2019 ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά της εκλογής του μέχρι τότε Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου στη θέση του Μητροπολίτη Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης.

Στο Γ´ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκε η αίτηση που έχει καταθέσει υπό την ιδιότητα του δημότη τότε και του ενορίτη του ναού του Αγίου Ιωάννη Βούλας ο κ. Κωνσταντέλλος και με την οποία ζητά την ακύρωση της εκλογής του Αντωνίου Αβραμιώτη και του από 2.4.2019 Προεδρικού Διατάγματος που επικύρωσε την ανάδειξή του σε Μητροπολίτη.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αφού εκοιμήθει ο μακαριστός Μητροπολίτης Γλυφάδος Παύλου, πλήρωσε την θέση δι΄ εκλογής με τον Αντώνιο Αβραμιώτη. Για την ανάδειξη του διεξήχθησαν δύο ψηφοφορίες. Κατά την πρώτη έλαβαν ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος 52 ψήφους, ο Αντώνιος Αβραμιώτης 50 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης 21 ψήφους, ενώ μια ψήφος ήταν λευκή. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία η μεταξύ τους απόσταση μειώθηκε σε μια ψήφο, αφού ο Αλέξιος Ψωίνος έλαβε 38 ψήφους και ο Αντώνιος Αβραμιώτης 37 ψήφους, ενώ μια ψήφος ήταν λευκή και μια άκυρη. Στην συνέχεια έγινε επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτη ισοψηφία (38-38) και λόγω αρχαιότητας, εκλεγείς αναδείχθηκε ο Αντώνιος Αβραμιώτης (20 Μαρτίου 2019).

Ο κ. Κωνσταντέλλος υποστηρίζει ότι είναι μη νόμιμη η εκλογή του Αντώνιου Αβραμιώτη, καθώς είχε κώλυμα εκλογιμότητας, το οποίο ανάγεται στο ότι κατέχει τη θέση Τιτουλάριου Επισκόπου και όχι του βοηθού Επισκόπου. Ο Τιτουλάριος Επίσκοπος, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος Μητροπολίτης, πολύ περισσότερο να εκλεγεί Μητροπολίτης. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ότι η εκλογή διενεργείται από τον κατάλογο των Αρχιμανδριτών και στον κατάλογο αυτό δεν μπορεί να εγγραφούν Μητροπολίτες και οι υπόλοιποι Αρχιερείς, όπως είναι οι Τιτουλάριοι Επίσκοποι.

Η συνήγορος (ΝΣΚ) του υπουργείου Παιδείας τάχθηκε υπέρ της νομιμότητας επιλογής του Αντωνίου Αβραμιώτη για την πλήρωση της κενής τότε θέσης της Μητροπολίτης Γλυφάδας. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, μέσα στο επόμενο διάστημα.