Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν και οι σχεδιασμοί Ερντογάν

Εξαιρετικής σημασίας κρίνεται το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, μεθαύριο Πέμπτη στην Κορσική, όχι μόνο γιατί θα επικυρώσει στην πράξη την συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και γιατί πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία γίνεται όλο και πιο προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τραβάει το σκοινί στα άκρα εν όψει της διαπραγμάτευσής του με την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τη γαλλική κυβέρνηση για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Ραφάλ αλλά και συνεργασία για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ιδιαίτερα στον τομέα της συντήρησης υφιστάμενων εξοπλισμών (Μιράζ-2000) και την προμήθεια βλημάτων και άλλων συστημάτων που θα ενισχύσουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών δεν αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία, παρ ότι οι συζητήσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Θα υπάρξει ωστόσο, είτε σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, είτε γραπτώς, ανακοίνωση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν, με την οποία θα επιβεβαιώνεται το ευρύ φάσμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην αμυντική συνεργασία.

Είναι επίσης προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει νέο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι “διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών” ενώ ηχηρό αναμένεται και το νέο μήνυμα Μακρόν, ο οποίος δεν κρύβει την ενόχλησή του για τα “όνειρα οθωμανικής αυτοκρατορίας” του Τούρκου προέδρου.

Εν αναμονή της συνάντησης, η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κλιμακώσει την επιθετική του στρατηγική, στην αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η λίστα των κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν ότι η στρατηγική Ερντογάν – με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής – είναι να βάλει στο τραπέζι μία σειρά από ζητήματα, όπως μία νέα συμφωνία για το προσφυγικό με περισσότερα κονδύλια για την Ε.Ε, το πάγιο αίτημα για απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας Ε.Ε κα, προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία και την αποφυγή επιβολής κυρώσεων.