Το τουρκικό «κόλπο» των Navtex: Aμφισβητεί εναέριο χώρο και ζώνη ευθύνης Ελλάδας και εγείρει θέματα αποστρατιωτικοποίησης

«Μέσα από τη διαδικασία των εκδόσεων Navtex και ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία προσπαθεί να εγείρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, απαιτώντας μάλιστα να μην υπάρχουν στον σχεδιασμό των ελληνικών ασκήσεων, αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ., την περιοχή ευθύνης της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση καθώς και την περιοχή αρμοδιότητας της Ελλάδας για έκδοση Navtex», σημειώνει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μελέτης, οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας απαντώνται παγίως με αναγγελίες, είτε με Navtex είτε με NOTAM από την ελληνική πλευρά, ενώ γίνεται και ρηματική διακοίνωση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ελληνικές ασκήσεις πραγματοποιούνται κανονικά παρά τις αιτιάσεις της Τουρκίας.

Στην τελευταία τουρκική Navtex, επειδή είχε εκδοθεί η ελληνική αναγγελία από σταθμό του Πειραιά για άσκηση νότια του Καστελόριζου, η Τουρκία είπε ότι ο σταθμός είναι αναρμόδιος γιατί είναι δική της περιοχή.

Με τη διαδικασία αυτή, η Τουρκία θέλει να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της και την αρμοδιότητά της μονομερώς και αυθαίρετα, σε περιοχή που συμπίπτει με την πάγια επιδίωξή της για διχοτόμηση του Αιγαίου, καταλήγει ο κ. Μελέτης.